19/07/2024

BURA OKO IZBORA PREDSJEDNIK SUDA BOSNE I HERCEGOVINE: Nakon što je Dubravku Čampari odbačena prijava

Objavljeno: 13-01-2023 | 08:17

BURA OKO IZBORA PREDSJEDNIK SUDA BOSNE I HERCEGOVINE: Nakon što je Dubravku Čampari odbačena prijava

Godinama je pravosuđe u Bosni i Hercegovini meta kritika i osuda, na način da je sve bliže politici, a sve dalje od pravde.

Hoće li sadašnji predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec ostati novi/stari predsjednik ove pravosudne institucije odlučit će Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH već naredne sedmice. Ako sve procedure budu ispoštovane, Debevec bi 18. januara mogao biti imenovan na drugi mandat predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Ranko Debevec jedini je kandidat za tu poziciju nakon što je Dubravku Čampari odbačena prijava, zbog toga što obnaša funkciju tužioca, a po trenutno važećoj legislativi, za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine može se samo kandidovati sudija tog suda. U ponedjeljak u 11 sati bit će održan i intervju sa Debevcem, a nakon toga će podvijeće odlučiti da li će kandidata predložiti za dalju proceduru za sjednicu Vijeća, koja će biti održana 17. i 18. januara. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija poručio je da će on biti izuzet iz procesa odlučivanja o imenovanju Ranka Debevca, jer je i on sudija Suda Bosne i Hercegovine.
 
“Ako odluka bude ‘da’, na sjednici Vijeća će se naći imenovanje predsjednika Suda, na dnevnom redu. U toj situaciji bi se desilo ono što se desilo i oko  Kajganića jer smo mi na podvijeću tada donijeli odluku da se ne ide sa jednim kandidatom. Onda bi takav jedan prijedlog, da se ne ide, morao proći ocjenu Vijeća. Vijeće bi, ipak, finalno odlučilo da li da se ide sa jednim kandidatom ili ne”, objasnio je za BHRT Lagumdžija.

Što se tiče procedura u imenovanju čelnika pravosudnih institucija u Bosni i Hecegovini, one su posljednjih godina poprilično otvorene i transpаrentne, sa manjim odstupanjima, poručuju pravni stručnjaci. Tvrde i da je riješena nacionalna struktura prilikom imenovanja u pravosudnim institucijama, što ranije nije bio slučaj, a ovo pitanje je također bilo prepoznato i u izvještaju njemačkog stručnjaka Reinharda Pribea.
 
“Generalno, mislim da se o oba postupka dosta zna, znamo skoro sve. Otvoreno će se razgovarati i mislim da ono što odluči Vijeće ne treba dovoditi pod neku veliku sumnju”, kaže Arben Murtezić iz Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. 
 
“Dotični gospodin Debevec u zadnje tri godine ima naročito uspješne ocjene, što je jako relevantno za izbor rukovodilaca pravosudnih insitucija, tako da mislim da on zadovoljava sve, i profesonalne i formalno-pravne, uslove”, smatra pravni ekspert dr Muhamed Mujakić.
 
Godinama je pravosuđe u Bosni i Hercegovini meta kritika i osuda, na način da je sve bliže politici, a sve dalje od pravde. I povjerenje građana u pravosudne inistucije je na vrlo niskom nivou, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije. Indikativno je da se godinama u parlamentu vode rasprave o problemima u pravosuđu, ali sama reforma pravosuđa, koja je i jedan od uslova Evropske unije, još uvijek je na čekanju.

Objavio: usn krajina