19/07/2024

ČINJENICA DA GA DODIK STALNO NAPADA I VRIJEĐA: Dokaz da gospodin Murphy odlično obavlja povjerenu dužnost

Objavljeno: 27-06-2024 | 11:30

ČINJENICA DA GA DODIK STALNO NAPADA I VRIJEĐA: Dokaz da gospodin Murphy odlično obavlja povjerenu dužnost

FOTO: Ambasada SAD-a

James O‘Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara, govorio je o političkoj situaciji u našoj zemlji tokom saslušanja Komiteta za strane poslove donjeg doma Kongresa SAD-a.

Ann Wagner, zastupnica iz Republikanske stranke, vodila je ispitivanje o Bosni i Hercegovini. Ona je u uvodu rekla da je Dejtonski sporazum pod konstantnim napadima predsjednika RS Milorada Dodika.

– State Department je, opravdano, uveo sankcije Dodiku i njegovim pomagačima, a ja sam više puta pozvala na ove sankcije, kroz zakon koji je prošao kroz Kongres uz podršku obje stranke. Bez obzira na to, Dodikove opasne provokacije se nastavljaju, rekla je Wagner.

Potom je Wagner upitala O‘Briena koji su dalji koraci koji će biti urađeni protiv lidera SNSD-a.

– Prije svega, nema podrške za ono što Dodik govori, bilo da je riječ o ‘razdruživanju‘, nezavisnosti RS-a te bilo kakvom raspadu BiH. Andrej Plenković, premijer Hrvatske, je javno rekao da se protivi tome, a nema znakova podrške ni iz Srbije. Oni znaju da njihov put prema Evropskoj uniji zavisi od poštovanja prema međunarodnim granicama u regiji, što uključuje BiH. Kada Dodik priča na ovaj način, on pokušava da “podigne” svoju bazu glasača i to ne trebamo uzeti kao znak da je nešto moguće, kazao je O‘Brien.

Podsjetio je O‘Brien i na sankcije koje su nedavno uvedene kompanijama i pojedincima koji su povezani sa porodicom Dodik. 

– One su namijenjene da pokažu da javni entiteti kao što je RS trebaju funkcionisati na javnim budžetima, ne na preuzimanju javnih preduzeća ili na netransparentnim posudbama nepoznatih stranih izvora. Za to su namijenjene sankcije, a pri tome radimo blisko s našim evropskim kolegama, rekao je on.

Wagner je nakon toga konstatovala da Evropska unija nije uvela sankcije Dodiku, na šta je O‘Brien kazao da partneri SAD-a u Evropi koriste druge alate.

– Mi imamo alat sankcija koji nam je uvijek dostupan, ali EU zbog činjenice da moraju imati konsenzus svih država članica ima poteškoća po ovom pitanju. Evropska unija može, kao što je to i uradila, povući svoj novac i finansiranje projekata u RS-u, te može onemogućiti pristup bilo kojim benefitima koji dolaze iz Evrope, a posebno se to odnosi na prednost zajedničkog tržišta u regiji, ako se RS ne bude ponašala u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Radimo zajedno s našim evropskim partnerima kako bi se to desilo, istakao je O‘Brien.

Na kraju svog izlaganja, pomoćnik američkog državnog sekretara je pohvalio rad američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja, a Wagner je istakla da je sa Murphyjem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem imala odlične razgovore.

– Mislim da je najbolji dokaz koliko je Murphy dobar ambasador činjenica da ga Dodik konstantno izdvaja i vrijeđa, svaku priliku koju ima, zaključio je O‘Brien.

Ann Wagner je na kraju tražila od O‘Briena da sastavi pisani odgovor na pitanje koje akcije se poduzimaju na spriječavanju rizika od konflikta u našoj zemlji, a u kontekstu izvještaja SAD-a u kojem je rizik zbog politike Milorada Dodika proglašen visokim.

(Slobodna Bosna)

Objavio: usn krajina