19/07/2024

“CRNI LED” U NJEMAČKOJ IZAZVAO HAOS: Ima poginulih, otkazana nastava i 176 letova

Objavljeno: 19-12-2022 | 11:05

“CRNI LED” U NJEMAČKOJ IZAZVAO HAOS: Ima poginulih, otkazana nastava i 176 letova

Zbog zimskih uvjeta na cestama trenutno postoje ograničenja

Širom Njemačke su problemi zbog “crnog leda” koji se pojavljuje na cestama i pločnicima. Meteorolozi su izdali upozorenja za gotovo cijelu zemlju, otkazuje se nastava, ima prekida u zračnom i željezničkom saobraćaju, a na cestama je došlo do većeg broja saobraćajnih nesreća u kojima ima i poginulih.

Njemačka meteorološka služba (DWD) izdala je ozbiljna upozorenja za opasne vremenske uvjete uslijed ledene kiše zbog koje se na tlu stvara gotovo nevidljivi sloj leda. Upozorenja su izdana za dijelove svih njemačkih saveznih zemalja. Zbog poledice su mogući zastoje u saobraćaju, a ceste i pruge mjestimice bi mogle biti i neprohodne.

Ledena kiša s ledom koji se stvara na tlu najprije se pojavila na zapadu i sjeverozapadu zemlje, a potom i središnjem dijelu. Prema DWD-u, tijekom dana će na sjeveroistoku i istoku također biti raširene ledene kiše. Situacija se zasad tek smiruje u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

DWD savjetuje izbjegavanje boravka na otvorenom što je više moguće, a na one koji danas moraju koristiti automobil apeliraju da prilagode način vožnje. DWD savjetuje vozačima i da napune svoje rezervoare i sa sobom ponesu deke i tople napitke.

Zbog opasnog vremena, otkazana je nastava u nizu okruga u Donjoj Saskoj (uključujući Hannover i okolicu), Hessenu, Falačkom Porajnju (Rheinland-Pfalz), a djelomično je otkazana nastava u okrugu Bad Kissingen. U bremenskim školama pohađanje nastave je obvezno tek od trećeg sata. 

Širom Njemačke zabilježeno je niz saobraćajnih nesreća koje se povezuju s vremenskim uvjetima i u njima je više povrijeđenih, a ima i poginulih, piše Index.

U nesreći na autocesti 27 između Bremena i Hanovera poginuo je 25-godišnji vozač. Glasnogovornik policije rekao je ujutro da je automobil skrenuo s ceste zbog skliskih cesta. Nesreća je izazvala prometni kolaps. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snijegom prekrivenoj i zaleđenoj cesti u Holzhausenu (okrug Rhein-Lahn).

U Offenbachu kod Frankfurta autobus javnog prijevoza zabio se u drvo uslijed “crnog leda” na cesti. U nesreći je povrijeđeno 12 osoba i na terenu su vatrogasci. 

“Crni led” također je jutros poremetio saobraćaj u zračnoj luci u Frankfurtu, jednoj od najvećih u Europi.

S obzirom na vremenske uvjete, dolazi do kašnjenja u saobraćaju i otkazivanja letova.

Prema riječima glasnogovorniceaerodroma, 176 od oko 1.100 polijetanja i slijetanja već je otkazano. 

Njemačke željeznice objavile su informaciju o prekidu nekih željezničkih linija u Frankfurtu i Mannheimu.

Zbog zimskih uvjeta na cestama, trenutno postoje ograničenja u lokalnom javnom prijevozu u cijelom Hessenu. U Frankfurtu su problemima pogođene sve autobusne linije, kao i podzemne željeznice i tramvaji pa dolazi do kašnjenja, odstupanja od voznog reda i otkazivanja, objavila je frankfurtski javni prijevoznik VGF.

Zoološki vrtovi u Rostocku i Hallu zatvoreni su zbog poledice. 

Objavio: usn krajina