19/07/2024

Da li je Dodik već uspio “razbiti” Osmorku? / U Konjicu danas važan sastanak predstavnika koalicije

Objavljeno: 04-01-2023 | 07:43

Da li je Dodik već uspio “razbiti” Osmorku? / U Konjicu danas važan sastanak predstavnika koalicije

Semir Efendić i Nermin Ogrešević, predsjednici SBiH I NES-a, javno su zaprijetili izlaskom iz Osmorke ukoliko predsjednik RS-a nastavi provoditi secesionističku politiku

Predstavnici stranka Osmorke, kako je jučer najavljeno, danas će u Konjicu održati veoma važan sastanak s obzirom na probleme unutar koalicije uzrokovane potezima predsjednika Republike Srpske i njihovog koalicionog partnera Milorada Dodika.

Dodik je koaliciju sa Osmorkom prvo uzdrmao ponovnim pokretanjem neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Već tada su iz Osmorke dolazile različite izjave, neki su govorili kako vjeruju u “Dodikovu državotvornost”, dok je dio političkih predstavnika izjavio kako sporazum može biti ugrožen ukoliko lider SNSD-a nastavi sa antiustavnim djelovanjem.

Semir Efendić i Nermin Ogrešević, predsjednici SBiH I NES-a, javno su zaprijetili izlaskom iz Osmorke ukoliko predsjednik RS-a nastavi provoditi secesionističku politiku.

Razlog za to je sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, ali i najave o imenovanje Denisa Šulića za bošnjačkog ministra u Vijeću ministara. Šulić je, podsjećamo, član Dodikovog SNSD-a.

Sva ova dešavanja u posljednjih 15-ak dana bila su alarm za predstavnike Osmorke koji će danas u Konjicu, prije podneva, sjesti za zajednički stol i vidjeti u kojem pravcu ide njihova koalicija, ali i državna koalicija sa SNSD-om.

Objavio: usn krajina