14/07/2024

DODIJELJENE NAGRADE NAJUSPJEŠNIJIM IZVOZNICIMA: Kompanije su rangirane prema vrijednosti, rastu izvoza i dobiti

Objavljeno: 16-12-2023 | 11:38

DODIJELJENE NAGRADE NAJUSPJEŠNIJIM IZVOZNICIMA: Kompanije su rangirane prema vrijednosti, rastu izvoza i dobiti

U izboru za nagradu “Polet” bile su kompanije izvoznici s domaćim kapitalom, sa stranim kapitalom i registrovanim sjedištem u BiH, kao i kompanije s državnim kapitalom, prenosi Slobodna Bosna.

Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen koji je pod nerazjašnjenim okolnostima preuzeo mostarski Aluminij, uporno tvrdi da je napravio zaduvljujući poslovni uspjeh u Mostaru, jer je Aluminij ponovo postao vodeći izvoznik BiH. No, činjenice govore suprotno – Aliminij ne da nije prvi bh. izvoznik, ne nalazi se ni na listi top 10 najvećih bh izvoznika!  

U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika bh. institucija, ambasada, međunarodnih organizacija i komora iz Bosne i Hercegovine i regiona, svečano su dodijeljene prve nagrade Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine „Polet“ najuspješnijim izvoznicima iz Bosne i Hercegovine.

  • Valens d.o.o. Sarajevo – Najbolji izvoznik u kategoriji malih kompanija u sektoru usluga,
  • Klika d.o.o. Sarajevo – Najbolji izvoznik u kategoriji srednjih kompanija u sektoru usluga,
  • DDC MLS d.o.o. Sarajevo – Najbolji izvoznik u kategoriji velikih kompanija u sektoru usluga,
  • Aras Consulting d.o.o. Bihać – Najbolji izvoznik u kategoriji malih kompanija u sektoru industrije,
  • Krivaja – Tvornica montažnih kuća d.o.o. Zavidovići – Najbolji izvoznik u kategoriji srednjih kompanija u sektoru industrije je kompanija,
  • Şişecam Soda d.o.o. Lukavac – Najbolji izvoznik u kategoriji velikih kompanija u sektoru industrije,
  • Feal d.o.o. Široki Brijeg – Najbolji izvoznik za tržište Njemačke,
  • MH ERS MP a.d. Trebinje – Najbolji izvoznik za tržište Srbije i
  • EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari – Najbolji izvoznik za tržište Švicarske . 

U izboru za nagradu “Polet” bile su kompanije izvoznici s domaćim kapitalom, sa stranim kapitalom i registrovanim sjedištem u BiH, kao i kompanije s državnim kapitalom.

Kompanije su rangirane prema: vrijednosti i rastu izvoza, vrijednosti i rastu dobiti, broju i rastu broja uposlenih, koeficijentu ubrzane likvidnosti, stepenu zaduženosti, stopi povrata imovine, koeficijentu finansijske stabilnosti, profitabilnosti, kao i ispunjavanju zakonom predviđenih obaveza prema komorskom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Metodologiju su razvili stručnjaci VTK/STK BiH i članovi neovisne komisije u sastavu: prof.dr. Zdenko Klepić sa Sveučilišta u Mostaru, doc. dr. Faruk Hadžić sa Sarajevo School of Science and Technology i prof. dr. Dragan Mikerević sa Univerziteta u Banjoj Luci. 

Nagrade su uručili zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dr. Zoran Tegeltija, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, predsjednica Privredne komore Crne Gore dr. Nina Drakić i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež te članovi nezavisne komisije. 

Predsjednik VTK/STK BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković i potpredsjednik Ahmet Egrlić uručili su priznanja za poseban doprinos razvoju bh. privrede u suradnji s VTK/STK BiH predstavnicima kompanija KolMix d.o.o, Mega Drvo d.o.o, ThermoFlux d.o.o, Kolektor CCL Laktaši i Jašar Transport d.oo.

Objavio: usn krajina