13/07/2024

“Dodik je potaknuo nacionalističke sentimente, mogao bi srušiti Daytonski sporazum što vodi u rat!”

Objavljeno: 08-02-2022 | 07:32

Anna Noryskiewicz, doopisnica najgledanije američke televizije CBS za Evropu, Aziju i Srednji istok, analizirala je aktuelnu krizu u našoj zemlji označivši lidera SNSD-a Milorada Dodika kao glavnog krivca za destabiliztaciju BiH i pokušaj rušenja Daytonskog sporazuma. “Slobodna Bosna” donosi njenu analizu u integralnoj formi, kao i videoprilog američkog CBS Newsa.

Piše: ANNA NORYSKIEWICZ

Prije samo tri desetljeća, zemlja poznata danas kao Bosna i Hercegovina bila je centar najkrvavijeg evropskog konflikta od Drugog svjetskog rata. Rat koji je izbio između muslimanskih Bošnjaka, pravoslavnih Srba i katoličkih Hrvata ostavio je iza sebe oko 100 hiljada mrtvih i milione raseljenih.

Prekretnica tokom krvoprolića bio je masakr u Srebrenici u julu 1995. godine kada su bosanski Srbi ubili oko osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka. NATO je intervenisao, i konačno, nakon više od tri godine krvoprolića, Sjedinjene Države su uspjele isposredovati prekid vatre koncem te godine.

Rezolucijom je uspostavljen ugovor o raspodijeli vlasti između tri glavne bosanske etničke grupe: Bosna je ostala jedna zemlja, ali sa dva poluautonomna regiona – Republika Srpska i bošnjačko-hrvatska Federacija. Cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu će voditi istovremeno tri lidera: Srbin, Hrvat i Bošnjak.

Dogovor je zaustavio rat, ali to je krhki mir, a Milorad Dodik u posljednjih šest mjeseci sve više prijeti destabilizacijom.

Dodik je potaknuo nacionalističke sentimente i natjerao srpski parlament da donese uredbu koja omogućava teoretsko povlačenje Republike Srpske iz zajedničke vojske Bosne i Hercegovine i iz pravosudnog i poreznog sistema. Ako njegova administracija nastavi u tom pravcu, to bi srušilo sporazum postignut 1995. godine u Daytonu u Ohiou, a postoji strah da bi to moglo utrti put za povratak na oružani sukob.

Uprkos akcijama koje je preduzeo, od zapadnih diplomata se Dodikov secesionistički pokret često označava kao retorika. Ipak, oni koju znaju koliko je krhak mir u zemlji, kažu da je rizik realan.

Christian Schmidt je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, funkcija nastala u okviru Daytonskog sporazuma. Njegov zadatak je da nadgleda implementaciju Daytonskog sporazuma koji je održao mir 30 godina. On za CBS News kaže da vidi puzajući demontažu države iznutra.

“To je tako zapaljiva retorika da bi smo mogli doći u situaciju da se njegove vlastite namjere i obećanja samoispunjavaju, a to je izazov taktike gospodina Dodika i ljudi poput njega. Oni dovode miran razvoj u opasnost”, kaže Schmidt za CBS News.

Dodik je i dalje izuzetno popularan u Republici Srpskoj.

“Za nas Srbe u Republici Srpskoj, ali također i za Hrvate i muslimane koji žive ovdje, on je dobar. On je lider za sve i čini mnogo za ove ljude… Nadam se da će pobijediti na narednim izborima, ovdje u mojoj zemlji!”, kaže za CBS News Aleksandar Kolar, koji živi na Palama u Republici Srpskoj.

Ali u drugim dijelovima duboko podijeljene nacije, Dodik kopa po bolnim kolektivnim sjećanjima.

Nedžla Ohran nema svoja vlastita sjećanja na sukobe, rođena je nedugo nakon što se rat završio. Ali njeni roditelji se toga dobro sjećaju. Njen otac se borio u bosanskoj armiji, a njena majka je bila u zarobljeništvu.

Ohran kaže za CBS News da još uvijek postoji veliko neprijateljstvo prema muslimanskoj zajednici u Bosni i ona vjeruje da ga Dodik namjerno potpiruje.

“U mnogim intervjuima, Dodik degradira muslimansku zajednicu, negira da se u Srebrenici dogodio genocid. Po mom mišljenju, on podržava kulturološki rat u Bosni”, kaže Ohran.

Abdi, koji živi u glavnom gradu Sarajevu, potvrđuje zabrinutost Nedžle Ohran.

“Ne možemo sebi dopustiti luksuz da mislimo kako nećemo imati novi sukob. To smo mislili 1992. godine i bili smo u krivu”, kaže Abdi.

Najneposrednija briga je mogućnost da će Dodik povući Republiku Srpsku iz Oružanih snaga BiH, što bi mu omogućilo oživljavanje etničke srpske vojske.

To posebno zabrinjava Sifeta Podžića, bosanskohercegovačkog ministra odbrane.

“Nažalost, situacija je vrlo ozbiljna. Od potpisivanja Daytonskog sporazuma, ovo je najteža godina. Mi ovdje imamo specifičnu situaciju: u slučaju unutrašnjeg sukoba, Oružane snage Bosne i Hercegovine nemaju misiju rješavanja takvog sukoba”, kaže Podžić za CBS News.

“Ako Dodik ispuni svoju prijetnju, bosanskohercegovačka vojska bi prestala postojati u sadašnjem obliku budući da vlastite snage ove zemlje ne mogu biti raspoređene u borbu protiv bilo kojeg separatističkog dijela krhkog saveza”, kaže Podžić za CBS News i dodaje da su američke ili NATO snage ponovo potrebne zemlji za održavanje mira.

Majda Ruge, viša saradnica za politiku u think tanku Evropskog vijeća za vanjske odnose (EFCR), kaže da su Dodikove nedavne riječi i postupci dio dobro utvrđenog obrasca provokacija lidera Srba.

“Ovo je sada eskalacija procesa koji traje od 2006. godine, zapravo od kada je on preuzeo vlast u Republici Srpskoj. On je opetovano napadao autoritet države Bosne i Hercegovine i prijetio maksimalističkim scenarijem secesije kako bi isposlovao pregovore o svojevrsnim ustupcima i oslabio autoritet države”, kaže Majda Ruge za CBS News.

Zapad je preduzeo određene akcije protiv Dodika: prošli mjesec je američko ministarsvo finansija zaplijenilo njegovu imovinu u Sjedinjenim Državama i zabranilo američkim državljanima da posluju sa njim. Evorpska unija zaprijetila je sankcijama “ako se situacija dodatno pogorša”.

Ali kako se čini da on ima prešutnu podršku iz Rusije i Kine, ograničeni pritisak sa Zapada možda neće biti dovoljan da uvjeri Dodika da odustane od svojih secesionističkih namjera.

Kako sjećanja na bosanski rat blijede, daleko je od jasnog da će Sjedinjene Države i njeni evropski saveznici biti spremni učiniti ono što je potrebno kako bi ostala netaknuta država za koju su se borili da je sačuvaju jedinstvenom 90-ih godina.

Objavio: usn krajina