13/07/2024

DOK JE DUHANA BIT ĆE I ŠVERCA: Službenici UIO oduzeli 4093 kutije cigareta i 100 kg rezanog duhana

Objavljeno: 02-03-2024 | 09:05

DOK JE DUHANA BIT ĆE I ŠVERCA: Službenici UIO oduzeli 4093 kutije cigareta i 100 kg rezanog duhana

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine su na dvije lokacije koje pokriva regionalni centar Tuzla oduzeli veću količinu cigareta i duhana koji nisu bili obilježeni na zakonski propisan način, dok su u pošiljci elektronskih uređaja pronađeni dodaci za prehranu.

“Akciznom markicom Kosova bilo je obilježeno ukupno 4.093 paklice cigareta, a radi se o krijumčarenoj akciznoj robi. Oduzeto je i 97,5 kilograma sitno rezanog duhana i 358 paklica ručno motanih cigareta. Predmetna roba oduzeta je od šest fizičkih lica”, saopćila je UIO.

Istovremeno, u carinskoj ispostavi Tuzla bila je prijavljena pošiljka u kojoj su se nalazili elektronski uređaji, ali je nakon detaljnog pregleda teretnog motornog vozila pronađena i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba. Radilo se o 384 kutije dodatka za prehranu “kolagen Crux”.

“Prilikom detaljnog pregleda jednog autobusa koji je ulazio u Bosnu i Hercegovinu ovlašteni službenici UIO su pronašli i privremeno oduzeli skrivenu i neprijavljenu robu. Riječ je o konzolama za igrice i čipovima”, navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je da je ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procijenjena na 115.200 KM, te da će protiv počinilaca biti poduzete zakonom propisane mjere i radnje. 

Objavio: usn krajina