19/07/2024

FEDERALNI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE: U okviru jednog programa zaposleno 7.399 osoba

Objavljeno: 16-02-2023 | 12:40

FEDERALNI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE: U okviru jednog programa zaposleno 7.399 osoba

Federalni zavod za zapošljavanje saopćio je da je putem Programa sufinansiranja zapošljavanja 2022, jednim od više njih koji je ovaj zavod realizirao u 2022. godini, zaposleno 7.399 osoba. Ovaj program, namijenjen podsticanju zapošljavanja kod poslodavaca, sadržavao je mjere kao što su zapošljavanje pripravnika, žena, periodično/sezonsko zapošljavanje, prilika za sve, mladi s iskustvom, javni radovi, pomoć potrebnim, služba u saradnji s poslodavcima, zapošljavanje demobilizanih boraca, kao i tražim poslodavca i nova mogućnost.

Među 7.399 zaposlenih osoba putem ovog programa je 55,5 posto žena i 44,5 posto muškaraca, a od čega je najviše osoba sa srednjom stručnom spremom (34 posto), slijede KV radnici (28 posto), te radnici sa fakultetskim obrazovanjem (25 posto) i niskokvalifikovani radnici (13 posto).

Analizirajući dobnu strukturu zaposlenih, mladih je 52 posto, osoba od 30 do 40 godina je 22 posto i starijih od 40 godina je 26 posto. Ovi podaci ukazuju na opredijeljenost Federalnog zavoda za zapošljavanje za pružanje podrške prioritetno prema mladima.

Provođenjem ovog programa ugovorena su sredstava u iznosu od skoro 34.736.983 KM, a na osnovu kojeg je zaključeno 4.396 ugovora s poslodavcima, od čega je 89 posto njih iz privatnog sektora, te osam posto iz javnog i tri posto iz nevladinog sektora.

Među poslodavcima je najviše malih poslovnih subjekata (86 posto), zatim poslovnih subjekata srednje veličine (12 posto) i dva posto velikih poslodavaca, što oslikava udio poslovnih subjekata prema veličini i strukturi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Analizirajući period nezaposlenosti, 36 posto osoba su prije zaposlenja bile nezaposlene više od 12 mjeseci, odnosno u prosjeku 27 mjeseci. Ovaj podatak ukazuje na činjenicu da nešto više od jedne trećine obuhvaćenih osoba, spada u dugotrajno nezaposlene osobe, čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Tokom 2022. godine Federalni zavod za zapošljavanje je realizirao više programa kojima su sufinansirani zapošljavanje nezaposlenih osoba kod poslodavaca, podsticanje samozapošljavanja nezaposlenih kroz pokretanje biznisa i obuka nezaposlenih osoba.

 Iz zavoda ističu da su programi provedeni sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, a radi poticanja zapošljavanja teže zapošljivih nezaposlenih osoba, prekida dugotrajne nezaposlenosti, te stvaranja uslova za jačanje konkurentnosti mladih bez radnog iskustva na tržištu rada i stjecanja prvog radnog iskustva.

U narednom periodu biće objavljeni i podaci o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja START UP 2022, kojim je podsticano pokretanje malih biznisa za mlade, žene, demobilisane borce i ostale kategorije nezaposlenih osoba.

Uskoro se očekuje objava javnih poziva za učešće u realizaciji programa sufinansiranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke nezaposlenih osoba za 2023. godinu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Objavio: usn krajina