13/07/2024

“GDJE DUBOKA DRINA VJEKOVIMA TEČE”: Aktualiziran energetski projekt

Objavljeno: 11-03-2024 | 08:20

“GDJE DUBOKA DRINA VJEKOVIMA TEČE”: Aktualiziran energetski projekt

Premijeri RS i FBiH ponovo su ovih dana aktualizrali temu zajedničkog učešća u gradnji hidroelektrana na rijeci Drini. Projekt “Srednja Drina” podrazumijeva gradnju tri hidroelektrane, a s obzirom na to da je riječ o graničnom pojasu, osim entitetskih elektroprivreda planirano je i većinsko učešće Srbije, piše BHRT.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja aktiviranja projekta “Srednja Drina” ova saga doživjet će, čini se, novu epizodu. Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić govorio je o ponovo započetim razgovorima na ovu temu u kontekstu potreba za povećanjem obima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

– To mora biti projekat Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Unutar Bosne i Hercegovine Elektroprivreda RS i Elektroprivreda BiH bi bili suvlasnici 50 posto, ali naravno sve mora proći procedure koje su u skladu sa našim zakonskim rješenjima – rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Iz Vlade RS pojašnjeno je da nije riječ o projektu Buk Bijela, kako su prenijeli neki mediji. Također, da o ponovnom aktiviranju projekta “Srednja Drina” treba detaljnije razgovarati sa trećom stranom. Nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić smatra da je riječ o višestruko korisnom projektu. Pri tome vidi i šansu da se razriješi pitanje naknada za korištenje resursa i potopljeno zemljište koje Srbija ne plaća lokalnim zajednicama na lijevoj obali Drine više od tri decenije.

– U kontekstu tih kompletnih razgovora o toj podjeli koja bi bila na principu 50-50 da u stvari ne bi mogla biti 50-50, jer Srbija odavno uzima energiju iz ove dvije elektrane i to bi bio predmet razgovora i sporazuma u pripremi tog projekta – rekao je bivši direktor EPBiH Amer Jerlagić.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović svojevremeno je, nakon sastanka sa kolegom iz Elektroprivrede Srbije, rekao da je “Srednja Drina” obostrano važan projekat. Riječ je o gradnji tri hidroelektrane snage 320 MW čija je vrijednost prije dvije godine procijenjena na milijardu i 700 miliona maraka.

Objavio: usn krajina