14/07/2024

JP „ VODOVOD“ BIHAĆ: Završena zamjena pumpi u pumpnim stanicama Sokolac i Turija

Objavljeno: 07-12-2022 | 13:21

JP „ VODOVOD“ BIHAĆ: Završena zamjena pumpi u pumpnim stanicama Sokolac i Turija
Krajnji efekti ušteda električne energije i kvalitetnija isporuka pitke vode 

Na pumpnoj stanici u bihaćkom naselju Turija u srijedu, 7. decembra, u rad su zvanično puštene nove dvije pumpe za vodu koje će ne samo poboljšati isporuku pitke vode korisnicima usluga JP „Vodovod“ Bihać nego će značajno doprinijeti i uštedi električne energije.

Osim zamjene pumpi za vodu na pumpnoj stanici Turija, nedavno su dvije nove pumpe ugrađene i u naselju Sokolac a u narednom periodu bit će instalirane još dvije na pumpnoj stanici Klokot. Sredstva za ovu investiciju su osigurana preko Fonda za zaštitu okoliša F BiH. Ukupan iznos koji je Vodovodu Fond dodijelio je 200.000 KM a osim instaliranja šest novih pumpi iz ovih sredstava će se još financirati  nabavka dva elektromotora i četiri elektrokomandna ormara na četiri pumpne stanice.

Zamjena jedne pumpe za vodu na vodovodu Privilica je također u planu a nabavljena je vlastitim sredstvima.

Zamjenom pumpi u pumpnoj stanici Turija ostvarili smo znatne uštede u potrošnji električne energije, gdje smo stare pumpe  koje su bile snage 55 KW zamijenili novim od 45 KW, tehnološki naprednijim. Istovremeno smo ostvarili povećanje protoka  od oko 10 m3/h, što u konačnici rezultira  kvalitetnim i sigurnim  vodosnabdijevanjem naših građana u naseljima Turija, Vrsta, Johovac, Bašani, Zlopoljac i Majdan. Zamjenom pumpi i elektrokomandnih ormara na pomenutim pumpnim stanicama postižu se  znatne uštede električne energije, indirektno smanjenje emisije CO2, poboljšanje sigurnosti isporuke vode kao i smanjenje potencijalnih rizika od prekida isporuke vode i ekološkog oštećenja. Uštede koje ostvarimo na potrošnji električne energije usmjerit ćemo na dalji  razvoj i ulaganje u vodovodnu infrastrukturu, naglasio je Amir Malkoč, izvršni direktor za tehničke poslove JP „Vodovod“ Bihać.

Zvaničnom puštanju u rad dvije nove pumpe za vodu u pumpnoj stanici Turija uz članove Uprave poduzeća prisustvovala je i nekolicina gradskih vijećnika kako bi se na licu mjesta upoznali sa procesom rada novih dijelova ovog postrojenja.

Uprkos ekonomskoj krizi koja je sveprisutna već duže vrijeme nastojimo, što vlastitim sredstvima i izdvajanjima, što kroz projekte podrške viših nivoa vlasti, modernizirati i unaprijediti gradsku vodovodnu mrežu a samim tim i kvalitetniju isporuku vode za piće našim korisnicima. Ugradnja elektrokomandnih ormara je planirana u drugoj fazi radova ali se nadam da ćemo i taj dio posla okončati u ovoj godini. Za iduću godinu planirano je nekoliko projekata na modernizaciji vodovodne mreže ali i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje je u našoj nadležnosti, istakao je Mirsad Merdanić, direktor JP „Vodovod“ Bihać.

Važno je naglasiti da se sa četiri pumpne stanice: Turija, Sokolac, Klokot i Privilica pitkom vodom snabdijeva oko 80 posto korisnika usluga JP „Vodovod“ Bihać.

N.Piralić        

Objavio: usn krajina