19/07/2024

KOMANDANT KFOR-a: “Incidenti u Mitrovici su zabrinjavajući, postoji opasnost da sve bude izgubljeno…”

Objavljeno: 08-12-2022 | 07:45

KOMANDANT KFOR-a: “Incidenti u Mitrovici su zabrinjavajući, postoji opasnost da sve bude izgubljeno…”

NATO je povećao naše prisustvo na terenu i spremni smo da se suočimo sa bilo kojom situacijom ako su potrebne dodatne snage, ali trenutno – ne mislim da takvi uslovi postoje“, zaključio je on.

General-major Angelo Michele Ristuccia, komandant misije KFOR-a, izjavio je da su nedavni događaji u Sjevernoj Mitrovici zabrinjavajući, posebno sada uoči izbora. On je za RTK Prime rekao da je sav posao koji je godinama rađen na Sjeveru u opasnosti da bude izgubljen, dok je insistirao da neće tolerirati nasilje u ovom dijelu Kosova.

„Naš prvi zadatak je da osiguramo slobodno kretanje na Kosovu. Opremljeni smo da se nosimo sa takvom situacijom. Ali, mi se ponašamo u skladu sa situacijom na najbolji mogući način, reagujući na svaku situaciju koja je pred nama. Ne toleriramo nasilje. Ne možemo tolerirati nasilje i nećemo ga tolerirati“, naglasio je Angelo Michele Ristuccia.

Komandant KFOR-a je istakao da je ova vojna snaga izgrađena, obučena i opremljena sa dovoljno ljudskih kapaciteta za izvršavanje svake vrste obaveza u okviru svog mandata.

„Naravno, ako se situacija pogorša, možemo da računamo na podršku cijelog NATO-a i 27 država članica. Od 1999. godine KFOR je imao više od 50.000 ljudskih snaga, dok se sada, sa napredovanjem situacije, broj vojnika smanjio onoliko koliko je bezbjednost poboljšana. Vjerujem da imamo dovoljno snaga i opreme da se suočimo sa bilo kojom situacijom. NATO je povećao naše prisustvo na terenu i spremni smo da se suočimo sa bilo kojom situacijom ako su potrebne dodatne snage, ali trenutno – ne mislim da takvi uslovi postoje“, zaključio je on.

Objavio: usn krajina