18/06/2024

AMERIČKA AMBASADA: RS će samo uništiti sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti

Objavljeno: 09/01/2023. 12:56

AMERIČKA AMBASADA: RS će samo uništiti sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti

Američka ambasada u Sarajevu oglasila se saopćenjem povodom obilježavanja neustavnog 9. januara i dodjeljivanja priznanja Vladimiru Putinu od strane Milorada Dodika.

“Odluka Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu”, navodi se u saopćenju.

Osvrnuli su se potom na 9. januar.

“Odluka gospodina Dodika da proslavi deveti januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno”, poručuju iz ambasade.

Podsjećaju da je član 3. Dejtonskog sporazuma jasan i da se RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne.

“Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put. RS će samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti”, oštro su zaključili iz ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Objavio: usn krajina