18/06/2024

BEĆIROVIĆ NAJAVLJUJE: “Podnijet ću apelaciju Ustavnom sudu BiH ukoliko NSRS usvoji neustavan Zakon o nepokretnoj imovini”

Objavljeno: 27/12/2022. 10:26

BEĆIROVIĆ NAJAVLJUJE: “Podnijet ću apelaciju Ustavnom sudu BiH ukoliko NSRS usvoji neustavan Zakon o nepokretnoj imovini”

Povodom ponovnog stavljanja na dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske prijedloga Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, oglasio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

On je ukazao, kako se, prema sadržaju predloženog Zakona, radi o istom pravnom aktu koji je bio predmetom ocjene ustavnosti od 22. septembra 2022. godine, u kojem je Ustavni sud BiH donio Odluku o dopustivosti i meritumu, a kojom se: utvrđuje da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Istom odlukom, Ustavni sud BiH je u skladu sa članom 61. stav (2) Pravila Ustavnog suda, stavio van pravne snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, a prema članu 61. stav 3. Pravila Ustavnog suda BiH, Sud je odlučio da predmetni neustavni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda BiH u “Službenom glasniku BiH”, kazaao je Bećirović.

“Ista Odluka Ustavnog suda BiH objavljena je i u službenim glasilima entiteta Republika Srpska, Federacije BiH, te, Brčko Distrikta BiH”.

Prema raspoloživim informacijama s terena, nepokretna imovina koja se na neustavan način ponovo pokušava urediti neustavnim zakonima bh. entiteta Republike Srpske, u nekim jedinicama lokalne samouprave neustavno i nezakonito se knjiži u korist entitetskih institucija, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća i javnih ustanova koje je osnovao ovaj entitet, što predstavlja eklatantno kršenje Ustava BiH, Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije iz 2001. godine, prema kojem se sva nepokretna imovina vodi kao državna, zatim, odluka Ustavnog suda BiH, ali i Daytonskog mirovnog sporazuma, a prema kojima je uređenje državne imovine u isključivoj nadležnosti državnih institucija Bosne i Hercegovine, ističe član Predsjedništva BiH.

“S obzirom da se radi o ponovljenom pokušaju usvajanja istog, neustavnog Zakona, odnosno kontinuiranom kršenju Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH od entitetskih vlasti Republike Srpske (na isti način, Ustavni sud BiH je svojim odlukama utvrdio neustavnost Zakona o statusu državne imovine 2012. godine, pojedinih članova Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o unutrašnjoj plovidbi 2020. godine, kao i Zakona o šumama 2021. godine, koji su proglašeni neustavnim i stavljeni su van pravne snage), ovim pozivam:

• Narodnu skupštinu Republike Srpske da Prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, iz decembra 2022. godine, odbije kao neustavan i bez pravnog osnova za njegovo donošenje;
Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske ipak usvoji prijedlog ovog neustavnog Zakona, pozivam nadležne institucije i agencije za provođenje zakona da postupe u skladu sa svojim nadležnostima;

• Tužilaštvo BiH da, u okviru svoje nadležnosti, pokrene postupak protiv svih odgovornih osoba zbog neprovođenja konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kršenja Ustava BiH;

• OHR – Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da, u okviru svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju, preduzme mjere kojima će se osigurati provođenje odluka Ustavnog suda BiH, kao i onemogućiti kontinuirano kršenje Ustava BiH.”

Na kraju, naglašavam da ću, kao član Predsjedništva BiH, podnijeti i apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju da nenadležni entitetski zakonodavni organ usvoji neustavan Zakon o nepokretnoj imovini, zaključio je Bećirović.

(SB/BHRT)

Objavio: usn krajina