18/06/2024

BIOTEHNIČKI FAKULTET UNIVERZITETA U BIHAĆU: Centar za obuku

Objavljeno: 10/11/2022. 10:41

BIOTEHNIČKI FAKULTET UNIVERZITETA U BIHAĆU: Centar za obuku

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i Sanja Mujakić, ministrica pravosuđa i uprave prisustvovali su otvaranju Centra za obuku na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

Centar za obuku ustrojen je u okviru projekta “Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada”, kojeg financira Evropska unija, a implementira Međunarodna organizacija rada (MOR). Nosilac projekta je Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona, a partneri na projektu su Općina Velika Kladuša, Služba za zapošljavanje USK, Biotehnički fakultet u Bihaću i škola “Dr. Husein Džanić” Velika Kladuša.

Projekat je dio programa Međunarodne organizacije rada “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II)” a konkretno USK pruža akreditirani program neformalnog obrazovanja odraslih za zanimanje CNC operater koje će se provoditi u JU I SŠ “Dr. Husein Džanić”, dok će akreditovane programe neformalnog obrazovanja odraslih za zanimanja: uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja i agroturistički djelatnik/radnik provoditi Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću.

Nakon otvaranja Centra za obuku premijer Ružnić je, sa ministricom Mujakić, primio Simone Guerrinija, šefa Regionalnog ureda Delegacije Evropske unije u BiH u Banjoj Luci, predstavnike MOR-a, Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću i Obrtničke komore te su nastavili razgovor o daljoj saradnji na ovom i sličnim projektima na području Unsko-sanskog kantona.

U razgovoru je premijer Ružnić istakao da je ovaj projekat, prvi ovakve vrste na prostoru Unsko-sanskog kantona, primjer dobre prakse partnerskog rada i koordinacije obrazovnog i vladinog te realnog sektora.

Objavio: usn krajina