18/06/2024

BORJANA KRIŠTO GOVORILA U DAVOSU: “Fokusirajmo se na ono što nas ujedinjuje”

Objavljeno: 19/01/2023. 10:48

BORJANA KRIŠTO GOVORILA U DAVOSU: “Fokusirajmo se na ono što nas ujedinjuje”

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u svom obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu istakla je da Bosna i Hercegovina, kao odgovor na globalnu krizu, bira saradnju i otvorenost.

Krišto je istaknula da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju saradnje s Evropskom unijom.

“Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli“, poručila je Krišto i dodala da BiH ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna evropska društva.

Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva Zapadnog Balkana, posebice ako se suradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.

Prema njezinim riječima, aktualna kriza mora se pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija.

“Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još jače saradnje zemalja Zapadnog Balkana”, saopćavaju iz Vijeća ministara BiH..

Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama Zapadnog Balkana, Krišto je izdvojila bolju saradnju s Evropskom unijom i njenim institucijama. Naglasila je da Bosna i Hercegovina, a i Zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku Evropske unije više nego ikada.

“Uprkos svim izazovima, Evropska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. decembra prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Europske unije”, izjavila je Krišto, izrazivši osobitu zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj podršci evropskom putu BiH, ali i za cjelokupnu stabilnost i odnose naše regije s evropskim blokom.

Objavio: usn krajina