17/06/2024

BOSANKA KOJOJ SE DIVI AUSTRIJA: Đenana Vejzović oduševila naučnim radom i dobila veliko priznanje

Objavljeno: 31/01/2023. 07:40

BOSANKA KOJOJ SE DIVI AUSTRIJA: Đenana Vejzović oduševila naučnim radom i dobila veliko priznanje

Dok je studirala, Đenana je ujedno bila asistent na univerzitetu, što ju je potaklo na znanstveni rad

Privredna komora Štajerske nagradila je Đenanu Vejzović za najbolji naučni rad napisan od mlade osobe za 2022. godinu.

Na konkurs se prijavilo 100 kandidata, a stručni žiri, kojeg čini 10 članova, odlučio je za najbolji rad proglasiti upravo Đenanin, što je, mora se priznati, veliki uspjeh.

Cilj nagrade nije samo novčani, već se radi o tome da privredna komora ove austrijske pokrajine na ovaj način veoma kvalitetno povezuje znanstvene ideje s potencijalnim investitorima i proizvodnjom, što nesumnjivo vodi do ukupnog napretka jednog društva u cjelini.

Dakle, vrednuje se isključivo VRHUNSKI ZNANSTVENI RAD koji je prvenstveno baziran na prirodnim znanostima i matematici, jer samo takav rad posljedično može donijeti realan napredak jedne zajednice i države.

Ovakav primjer dobre prakse morao bi biti uzor nama samima da prestanemo sa “šupljom pričom” gdje u istu ravan postavljamo društvene i, one istinske, prirodne nauke.

Ali i ne manje važno gdje je stečeno zvanje i znanje, pogotovo u prirodnim naukama i strukama direktno povezanim s prirodnim naukama.

Moramo cijeniti naše studente kojih ima i među nama, a koji su uspješno završili fakultete na Univerzitetu u Sarajevu, kao, može se slobodno reći, jedinom vjerodostojnom univerzitetu u našoj državi, koji našem društvu nudi sličan ili jednak profil kao što je Đenana.

Ono gdje mi zapinjemo i što nam nedostaje jeste upravo da naše komore budu toliko agilne da prepoznaju prave vrijednosti, prave diplome i prave ljude koji mogu ponuditi ono na čemu je izgrađena Zapadna civilizacija kojoj toliko stremimo, a to je ZNANJE.

Prepoznajmo na vrijeme ovakve i slične mlade naučnike među nama i pokušajmo “prepisati” ovaj primjer iz Štajerske i njihove privredne komore.

Đenana je studirala hemiju i magistrirala biohemiju i molekularnu biomedicinu na Univerzitetu Karl-Franzen u Grazu, Austriji.

Trenutno radi na Medicinskom Univerzitetu u Grazu kao naučna istraživačica ( Biomedicinska istraživanja s fokusom na alternativne biomodele).

Đenana korijene vuče iz Srebrenice.

Podatke o uspjehu naše Đenane na svom Facebook profilu objavio je ugledni Bosanac Edhem Čustović.

Objavio: usn krajina