25/06/2024

ĆAMIL DURAKOVIĆ, POTPREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE: „Niko se ne bori za državu, svi se bore ko će biti u vlasti. Dodiku pružaju ruku i kriju se po kafanama…“

Objavljeno: 11/01/2023. 08:23

ĆAMIL DURAKOVIĆ, POTPREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE: „Niko se ne bori za državu, svi se bore ko će biti u vlasti. Dodiku pružaju ruku i kriju se po kafanama…“

Smatra kako je problem što nema koncepta ukrupnjivanja probosanskog političkog bloka koji bi se tome mogao suprotstaviti.

Koliko je teško biti potpredsjednik režima. Je li zbog Dodikovog djelovanja i retorike strpljenje na margini. Kako se svjesno ide na rušenje BiH. Jesu li Bošnjaci u RS-u kolateralna šteta. Ko je naivno vjerovao da se Dodik promijenio. Zašto su za Sarajevo dežurni krivci Bošnjaci koji politički djeluju u RS-u. Ko treba proširiti vidike dalje od sarajevskih pendžera. Da li želja za nezavisnu RS vodi do nestanka.

Na ova pitanja za FTV odgovorio je Ćamil Duraković, potpredsjednik RS-a, i otvoreno kaže: Niko se ne bori za državu, svi se bore ko će biti u vlasti. Dodiku pružaju ruku i kriju se po kafanama.

“Postoje Bošnjaci koji su daleko od međuentitetske linije, žive na svojim vjekovnim ognjištima i trebaju tamo živjeti i zanoćiti. Mi tim defileima, paradama, zastavama, stvarima koje ovdje iritiraju ili zastrašuju građane svjedočimo godinama unazad, otkad smo se vratili na te prostore, i ne tražimo niko da nas sažalijeva zbog toga, ali tražimo neku podršku u političkim procesima kada se vodi računa o državi Bosni i Hercegovini, samo da se vidici države prošire dalje od pendžera sarajevskih zgrada”, poručio je Duraković.

Prema njegovim riječima, političko Sarajevo nema sluha da je država Bosna i Hercegovina šira od pogleda s prozora sarajevske kuće. Ona je i u Trebinju, Srebrenici, Banjaluci…

“Nama je Sarajevo najdraži grad na svijetu, a mi koji tamo živimo smo kolateralna šteta. Javnost Federacije nađe krivca u nekoliko nas koji zastupamo interese Bošnjaka, kako smo samo mi krivi za to stanje Bošnjaka. Nekad nas je tamo bilo 300.000, godine 2000. i 2001, a danas nas ima između 50 i 70 hiljada. Zašto smo uvijek nalazili krivca u nama, a ne u onima koji brutalno čine sve kroz sistem da nas tamo bude manje?”, pita Duraković.

-Pokret za državu je kriv i što Dodik paradira po Lukavici, kaže sarkastično. Smatra kako je problem što nema koncepta ukrupnjivanja probosanskog političkog bloka koji bi se tome mogao suprotstaviti.

“Mi Bošnjaci koji živimo u Srebrenici kada gledamo političku scenu, niko se ne bori za državu, svi se bore ko će biti u vlasti. Svako pruža Miloradu Dodiku ruku, svi oni sjede s njim, traže da sjednu s njim, kriju se s njim po kafanama okolo Sarajevo i dogovaraju vlast. A kada to uradi Ćamil, koji je preživio genocid i kojeg je izabrao bošnjački narod, to je problem. Ne optužujem ih, samo tražim od njih da nas čuju, jer ja zastupam Bošnjake u RS-u. Dođite, gospodo, kod mene, noćite jednu-dvije-tri noći, ali hajmo malo i u Višegrad, pa kad se četnici postrojavaju u Draževini, da onda vidimo gdje je ta međuentitetska linija, kad se Bošnjaci u Dobrunu kriju po podrumina, kad ne smiju da izađu iz kuće. Ja ću za svoj narod dati sve, a to da zazirem pred Miloradom Dodikom ili pred nekim političarima u Sarajevu, to neću nikad. Niti me on prepada niti oni”, zaključio je Duraković.

Objavio: usn krajina