25/06/2024

Direkcija za robne rezerve FBiH: Otkupili smo skoro svu pšenicu, mešetari su htjeli profitirati

Objavljeno: 30/11/2022. 10:48

Direkcija za robne rezerve FBiH: Otkupili smo skoro svu pšenicu, mešetari su htjeli profitirati

PIŠE: A. Dr. / FAKTOR

U Federalnoj direkciji za robne rezerve tvrde kako nisu tačni prigovori poljoprivrednika iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine da se ne otkupljuje pšenica.

– Te tvrdnje nisu tačne. Sigurno 90 posto proizvedene pšenice je otkupljeno. Nemamo tržišnih viškova, podsjećam da BiH proizvodi svega do 15 posto od potrebnih količina pšenice.

Druga je stvar što ima onih proizvođača, rekao bih mešetara, koji su ostavljali određene količine sa strane računajući da će prodavati pšenicu po većim cijenama i tako dodatno profitirati – kaže za Faktor Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije za robne rezerve.

Bavrka naglašava da Direkcija vodi računa o kvalitetu pšenice.

– Direkcija kupuje isključivo pšenicu potrebne kvalitete koja je za ljudsku ishranu. Ne otkupljujemo pšenicu čiji je kvalitet upitan. Otkup pšenice završen je u julu, odnosno augustu, a nakon zakonom predviđenih procedura – govori Bavrka.

Naš sagovornik ističe da je izvezena određena količina pšenice, prije svega na Bliski istok. Taj podatak čudi s obzirom na to da je zbog ruske agresije na Ukrajinu došlo do poremaćaja na svjetskom tržištu, čak prijeti i nestašica pšenice.

– To nije u ingerenciji Direkcije. Država je ta koja bi trebala donijeti određene mjere koji se tiču zaštite domaće proizvodnje i tržišta. Naravno, ljudi plasiraju pšenicu tamo gdje će imati najveću zaradu. No uvjeren sam da neće biti problema s nabavkom pšenice u BiH – tvrdi on.

Objavio: usn krajina