18/06/2024

DOK POLITIČARI BROJE I PREBROJAVAJU GLASOVE: Bosanci i Hercegovci jedva preživljavaju

Objavljeno: 07/10/2022. 07:36

DOK POLITIČARI BROJE I PREBROJAVAJU GLASOVE: Bosanci i Hercegovci jedva preživljavaju

N. Piralić


Opći izbori u Bosni i Hercegovini, održani 2. oktobra ove godine, već su iza nas. Na djelu su sada razne kombinatorike s kim i kako ući u vlast i vladati naredne četiri godine. Potrajaće ova igranka a narodu ove, po svim parametrima, siromašne zemlje, to njihovo brojanje i prebrojavanje, preslagivanje i preletavanje, skoro neće riješiti nagomilane životne probleme.

Ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini i prije proglašenja pandemije koronavirusa u martu 2020. i početka agresije Rusije na Ukrajinu, godinu dana kasnije, bila je teška a uslijed ovih globalnih problema postala je daleko težom. Sve veći broj Bosanaca i Hercegovaca živi na rubu egzistencije ili je već ispod crte.

Bh. agencije za statistiku, uredno, na mjesečnoj i kvartalnoj razini bilježe razno razna kretanja koja u konačnici daju sliku kako žive građani Bosne i Hercegovine, stanju privrede, zaposlenosti i nezaposlenosti, potrošačkoj moći i slično.

Kada se pogledaju podaci Federalnog zavoda za statistiku, kada je u pitanju bruto društveni proizvod, u drugom kvartalu 2022. godine zabilježen je rast za 5,3 posto u odnosu na isti period prošle godine. Značajniji rast je zabilježen u djelatnostima informacija i komunikacija od 13,9 posto, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, prijevoz i skladištenje, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane 11,1 posto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 7,2 posto i prerađivačke industrije 5,5 posto.

Realni pad bruto dodane vrijednosti u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolova 0,9 posto.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u augustu ove godine u odnosu na mjesec ranije veća je za 0,2 posto a u odnosu na august prošle godine, industrijska proizvodnja u Federaciji BiH veća je za 0,6 posto.

U julu ove godine prosječna bruto plaća je iznosila 1.735 KM a neto 1.122 KM.

Potrošačke cijene u augustu u odnosu na juli ove godine porasle su za 0,1 posto i taj podatak nije tako zabrinjavajući ali jeste podatak da su potrošačke cijene u augustu ove, u odnosu na august prošle godine porasle za čak 17,4 posto što čini godišnju inflaciju.

Poskupilo je bukvalno sve a kako najavljuju još će. Drastično su porasle cijene energenata, ali i prehrambenih proizvoda. Život većini bh. građana je postao preskup. Zima je na pragu pa se postavlja pitanje kako preživjeti do proljeća. A političari broje i prebrojavaju, razbrojavaju nas na ove i one, vaše i naše. Na žalost nije do njih. Narod je prošlog vikenda imao priliku da mijenja. Vrlo brzo će se vidjeti da li je izabrao prave, one koji će raditi u interesu građana ove zemlje ili za lični interes.

Objavio: usn krajina