25/06/2024

DRAGAN ČOVIĆ: Ovo što smo imali u protekle četiri godine nije bila koalicija

Objavljeno: 29/11/2022. 10:44

DRAGAN ČOVIĆ: Ovo što smo imali u protekle četiri godine nije bila koalicija

Teške probleme ćemo ostaviti ne za prekosutra, nego za sutra, istakao je lider HDZ-a

OSLOBODJENJE
Sporazum kojeg su danas potpisali HDZ i OSmorka odnosi se na sve nivoe vlasti, istakao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, u obraćanju medijima. Kazao je kako će se u narednom periodu fokusirati na rad u tri pravca, a to su otvaranje evropske perspektive BiH, stvaranje pravne sigurnosti, te unapređenje socijalne i ekonomske politike.

– Drago mi je da smo, u proteklih 15-tak dana, u kratkom roku, bez velikih nadmudrivanja, došli do sporazuma koji predstavlja osnovu za djelovanje koalicije, ali u pravom smislu te riječi. Ovo što smo imali u protekle četiri godine nije bila koalicija, istakao je Čović.

Kazao je i kako je o potpisivanju sporazuma i njegovim detaljima upoznao i evropskog komesara za proširenje i susjedske odnose Olivera Varhelyija, dodajući kako mu je prenio poruku da se nada kako će BiH, nakon uspostave vlasti, dobiti i kandidatski status.

– Ovo predstavlja novo ohrabrenje za BiH da dogovorno rješavamo probleme. Potrebno je usvojiti brojne zakone koji su stajali u protekle četiri, pa i osam godina. dogovorili smo se da probleme o kojima nemamo rješenje ostavimo za sutra, ne za prekosutra nego za sutra, a da odmah radimo na stvarima o kojima se možemo dogovoriti, dodao je Čović.

Posebno je napomenuo kako će u realizaciji ovog sporazuma učestvovati i 10 stranaka koje čine HNS.

Više o ovome možete pogledati večeras u O dnevniku u 18.20, a pročitati sutra u printanom izdanju Oslobođenja.

Objavio: usn krajina