ELMEDIN KONAKOVIĆ, IZ BRUXELLESA: „Ako to ne učinimo, ostat ćemo tamo gdje smo bili, lobiramo da nas ne kažnjavaju sve zajedno….“

Objavljeno: 08/02/2023. 11:17

ELMEDIN KONAKOVIĆ, IZ BRUXELLESA: „Ako to ne učinimo, ostat ćemo tamo gdje smo bili, lobiramo da nas ne kažnjavaju sve zajedno….“

Naglašava kako su i u Briselu svjesni da se zvaničnici u BiH ne mogu složiti oko svih tema koje se naročito odnose na spoljnu politiku.

Šef bh. diplomacije Elmendin Konaković kaže da su u Briselu optimističniji nego ranije kada je u pitanju rad novog Vijeća ministara BiH.

“Činjenica da imamo najbrže izabrano Vijeće ministara, najavu da su neki dokumenti iz 14 prioriteta već krenuli prema Vijeću ministara govore u prilog tome da ćemo pokazati funkcionalnost ove vlade. Osjeti se dašak pozitivne energije, ali ako ne uhvatimo ritam, ostaćemo tamo gdje smo bili”, kazao je Konaković u razgovoru BHT-u.

Naglašava kako su i u Briselu svjesni da se zvaničnici u BiH ne mogu složiti oko svih tema koje se naročito odnose na spoljnu politiku.

“Realno, kada je riječ o temama za Rusiju, svi shvataju i razumiju da SNSD, SDS i PDP neće pratiti politiku EU, što je naša obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa. Nemamo dilemu da je naša čvrsta pozicija uz stavove EU. Pokušavamo da ta razlika u pristupu ne blokira ono što se može dešavati u BiH, a to jesu ekonomske promjene i zato lobiramo da nas ne kažnjavaju sve zajedno. Prenio sam im da su predugo spavali što se tiče BiH. Međunarodna zajednica je spavala, a dok su Rusi i Kinezi dobili neke ljude u BiH”, kazao je Konaković.

Govoreći o popunjavanju pozicija u strukturama vlasti na nivou BiH, poručio je da će se ubrzo razgovarati o smjeni direktora OSA-e, tačnije čim se usaglasi odluka.

“To smo najavili. Ne samo direktor OSA-e već i drugi koji nisu radili dobro svoj posao. To je teška i vruća tema. O imenima nikada nismo htjeli govoriti jer bi odmoglo cijeloj priči. To ime će biti pročitano na sjednici Vijeća ministara i mi ćemo za njega preuzeti punu odgovornost. To je odgovorna, stručna i etična osoba”, zaključio je Konaković.

Konaković je kazao kako će Nermin Nikšić biti kandidat za premijera Federacije BiH, te kako će imati pordšku vladajuće koalicije.

(SB)

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002