18/05/2024

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM: Strategija za oduzimanje imovine pribavljene krivičnim djelom

Objavljeno: 07/10/2022. 06:45

FEDERALNA AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM: Strategija za oduzimanje imovine pribavljene krivičnim djelom

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je u saradnji sa United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) organizovala okrugli sto s ciljem izrade Strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH i Akcionog plana za njeno provođenje. Skup koji je okupio predstavnike pravosudnih i policijskih institucija, te akademske zajednice, održan je u Neumu.

Strategija i Akcioni plan će predstaviti jedinstvenu politiku u oblasti oduzimanja i upravljanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH, te sadržavati provedive, jasne i konkretne ciljeve, koji uvažavaju sve specifičnosti administrativnog uređenja i društva u FBiH. Također će biti usklađeni s međunarodnim standardima, obavezama iz ratificiranih konvencija s domaćim zakonodavstvom, ali i bazirani na dobrim, domaćim i međunarodnim praksama.

Ovom prilikom prezentirana su iskustva Republike Sjeverne Makedonije u izradi ovih dokumenata.

Također, učesnici su predstavili izazove sa kojima se suočavaju institucije koje postupaju u skladu sa Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, te prepoznali prioritetne procese za utvrđivanje nadležnosti i odgovornosti tokom izrade dokumenata.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU, koji su pružili podršku aktivnostima Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.


Regionalni savjetnik za borbu protiv korupcije Constantine Palicarsky ocijenio je da su aktivnosti koje provodi ova federalna agencija izuzetno značajne za uspješan razvoj pravosudnog sistema u skladu sa evropskim principima, dok je ministar pravde BiH Josip Grubeša istakao značaj saradnje između pravosudnih institucija i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Okrugli sto je organizovan u okviru Regionalnog programa za Jugoistočnu Evropu 2020-2023 “Od nelegalnih finansijskih prihoda do povrata imovine” koji, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva provodi UNODC. Ovo je ujedno i nastavak aktivnosti koje će Federalna agencija provoditi u okviru dogovorene Aktive Mape puta oporavka za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Objavio: usn krajina