17/06/2024

FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA: Podrška prvom zaposlenju i početnom biznisu povratnika

Objavljeno: 07/10/2022. 07:22

FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA: Podrška prvom zaposlenju i početnom biznisu povratnika

Iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica saopćeno je da su u sklopu provođenja programa podrške povratnicima u obavljanju pripravničkog staža i osnivanja početnog biznisa potpisani ugovori s predstavnici korisnika odabranih putem javnog poziva.

Projekt podrške mladima u obavljanju pripravničkog staža je značajna podrška onima koji tek završe fakultete.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić naglasio je da je za realizaciju ovog programa izdvojeno više od 450.000 KM u ovoj godini.

– Potpisivanjem ugovora će biti obezbjeđeno obavljanje pripravničkog staža za ukupno 53 kandidata, kod 33 poslodavca u 22 općine na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Uglavnom su to mladi ljudi i to nas raduje, rekao je ministar Ramić.

Istaknuto je da se osnivanjem početnih biznisa u povratničkim mjestima razvija poduzetnički duh mladih.

S područja Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH ugovore je potpisalo 70 korisnika, a ranije su potpisani ugovori sa 47 korisnika s područja Republike Srpske.

– U 2022. godini se na javni poziv prijavilo 148 poslovnih subjekata iz oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, što je najveći broj aplikanata do sada i veći je za 15 posto u odnosu na prošlu godinu, a udvostručen u odnosu na ranije. Posebno nas raduje da su 34 posto od ukupnog broja korisnika žene poduzetnice, a čak 45 posto mlađe životne dobi do 35 godina. Zastupljen je vrlo širok dijapazon različitih djelatnosti od proizvodnih djelatnosti i tradicionalnih starih zanata, do turističkih, transportnih i usluga u IT sektoru. U periodu 2017 – 2022. godina podržali smo 387 poslovnih ideja ukupne vrijednosti preko 2,7 miliona KM, kazao je ministar Ramić.

Objavio: usn krajina