18/06/2024

FINCI TVRDI DA JE KOMŠIĆ POGRIJEŠIO: Demokracija u BiH je sahranjena u Dejtonu, a Schmidt je tek počeo

Objavljeno: 07/12/2022. 08:18

FINCI TVRDI DA JE KOMŠIĆ POGRIJEŠIO: Demokracija u BiH je sahranjena u Dejtonu, a Schmidt je tek počeo

Vitalni nacionalni interes je nešto što itekako pogađa sva tri konstitutivna naroda koji samim tim imaju neka ekstra prava u poređenju sa ostalim građanima

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci kaže da je Željko Komšić pogriješio kada je naveo da je nametnutim izmjenama Izbornog zakona izvršen udar na demokratiju u BiH.

– Demokratije u BiH nažalost ima vrlo malo da bi se na nju moglo udariti. Ona je sahranjena još u Dejtonu. Nema zemlje koja je ovako komplikovano napravljena kao BiH. Kod nas je Federacija federacija naroda što nigdje u pravnoj teoriji ne postoji. S druge strane, mislim da ovo nije puno udarilo na našu demokratiju. Može se tumačiti da je to povećalo demokratiju samim tim što je pojačalo Dom naroda. Pravi udar na demokratiju je dejtonski Ustav, rekao je Finci.

Finci smatra da je Schmidt tek počeo da shvata mentalitet Bosanaca i Hercegovaca.

– Da je tek sad počeo da shvata našu upornost koja je bazirana uglavnom na tvrdoglavosti, a ne na argumentima da se neke stvari postave na svoje mjesto. Nezgoda je u tome što domovi naroda kod nas imaju pravo, koje često i zloupotrebljavaju, da povlače pitanje vitalnog nacionalnog interesa koje uopšte nije definisano. Ako vam je svaka stvar vitalni nacionalni interes, onda ništa nije vitalni nacionalni interes nego samo interes. Vitalni nacionalni interes je nešto što itekako pogađa sva tri konstitutivna naroda koji samim tim imaju neka ekstra prava u poređenju sa ostalim građanima, navodi on.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH smatra da stranci utječu na procese u BiH.

-To je nažalost tako. Nije dobro, ali za sada izgleda da nam nema drugog rješenja. Jednostavno oko malo čega se mi možemo dogovoriti, rekao je Finci u razgovoru za federalna.ba.

Objavio: usn krajina