18/06/2024

GRADONAČELNIK PRIHVATIO MANDAT: “Šanse da budem premijer USK su minimalne”

Objavljeno: 10/11/2022. 06:19

GRADONAČELNIK PRIHVATIO MANDAT: “Šanse da budem premijer USK su minimalne”

On je ranije rekao da će prihvatiti mandat pre
mijera te je istakao kako je u kampanji ukazivao šta nije dobro i šta bi se moglo promijeniti i uraditi bolje

Aktualni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je za BHRT kako su njegove šanse da bude premijer USK minimalne.

U intervjuu je istakao da je stranka kojoj prihvata mala i da postoje oni veći u kantonu.

“Prvo, mi smo najjača stranka u Bihaću, ali u kantonu nemamo ni približno dobar rezultat. Postoje druge stranke i kombinacije. Mislim da mene u toj konstalacijineće moći istaći. Mada mislim da me i mjesto zastupnika u skupštini sa stalnim isticanjem i pričom ta treba uraditi. Ja ću kao zastupnik ukazivati kako treba raditi i kabinet premijera, jer su male šanse da budem na toj poziciji.”

On je ranije rekao da će prihvatiti mandat premijera te je istakao kako je u kampanji ukazivao šta nije dobro i šta bi se moglo promijeniti i uraditi bolje. “Drugi razlog je jer je lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini u specifičnom položaju i mislim da sam uradio što je najvažnije bio u historijskom momentu za Bihać.”

Govoreći o onome što je on uradio kao gradonačelnik rekao je da je Bihać zatekao u teškom finansijskom stanju.

“Bihać je 2016. bio grad u veoma teškom finansijskom stanju, a sa načelnicima prethodnim koji su hapšeni, koji su učestvovali u aferama, sa zaostalim platama pokazalo se da može drugačije. Da se može uraditi dosta posla i sačuvati novac. Na početku mandata grad je imao minus šest miliona na računu, a prvog novembra su značajno smanjeni. Imaju dva tri duga značajna, koji se moraju riješiti ali sada grad ima osam miliona na računu. To se odavno nije desilo.”

Kada je u pitanju formiranje vlasti kazao je kako je to komplikovan posao.

“Glavna utakmica je na nivou Federacije BiH, ko će imati ulogu u predstavničkom domu i sve je sa tim povezano. Ali POMAK neće odustati od svojih principa po cijenu da nas nema nikako u vlasti. Nismo za trgovine, pogodnosti, postoje neki aksiomi od kojih nećemo odustati. Kanton se mora tretirati kako jedna cjelina, ne možete tjerati opštine i gradove ko će više oteti preko budžeta kantona Federacije, agencija. Ali to je politika koja se ovdje provodila na sve načine.”

Fazlić je također kazao kako još ispred stranke nisu odlučili ko će biti kandidat za njegovo mjesto.

“Mi nismo o gradonačelniku još donijeli odluku, ko će se boriti za tu funkciju. Mi ćemo sjesti kada dođe vrijeme za to i dogovoriti se o kandidati, ali će morati provoditi našu politiku.”

Također je posebno istakao kako se nije pokajao što je sebi smanjio platu i to je na početku bilo važno da se dokaže odnos prema javnim sredstvima.

“Ljudi misle da je državna kasa neiscrpna. Oni koji su govorili da je to populizam, rekao sam neka nas bude takvih sto pa bi sakupili za godinu 10 miliona pa mi napravili tvornicu.”

Objavio: usn krajina