Hoćemo li u ovoj godini vidjeti rasterećenje troškova rada i rast plaća u FBiH?

Objavljeno: 21/01/2023. 09:54

Hoćemo li u ovoj godini vidjeti rasterećenje troškova rada i rast plaća u FBiH?

Ključna reforma o kojoj se priča najmanje jednu deceniju

Vlada Federacije BiH je na sjednici 12. januara usvojila amandmane na predložene Zakone o doprinosima i porezu na dohodak koji se već godinama nalaze u parlamentarnoj proceduri.

U raspravama oko formiranja nove vlasti, te budžeta za 2023. godinu, ova vijest je prošla nezapaženo, iako se radi o ključnoj reformi o kojoj se priča najmanje jednu deceniju.

Iz Vlade Federacije su kazali da je cilj zakona smanjenje poreskog opterećenja rada i pojednostavljenje cijelog sistema, te rast plaća radnika i njihovih budućih penzija. Pored toga, ovi zakoni su ključni za stvaranje novih radnih mjesta, međunarodne konkurentnosti i izvoza, javlja Fena.

– Uzimajući u obzir rast javnih prihoda Vlada se odlučila na dodatno rasterećenje u odnosu na prijedloge koji se od 2018. godine nalaze u Parlamentu Federacije BiH. Tako je stopa doprinosa smanjena za jedan procentni poen i ubuduće bi umjesto 41,5 posto iznosila 31,5 posto. Osim toga, lični odbitak poreza na dohodak se povećava na 1.000 KM, a svaki dodatni dohodak iznad tog iznosa bi se oporezivao stopom od 13 posto – pojasnili su iz Vlade.

Dodali su da je namjera ovih izmjena da radnici koji zarađuju manju platu od prosječne u Federaciji BiH ne plate niti jednu marku poreza na dohodak.

– U ovom trenutku lični odbitak iznosi 300 KM, s tim da on može biti i viši u slučaju izdržavanog bračnog druga i u zavisnosti od broja djece. Međutim, zaposleni bračni par bi po novom prijedlogu imao porezni odbitak od ukupno 2.000 KM, što je neuporedivo više nego što prosječno domaćinstvo ima u ovom trenutku. Posljednje izmjene Vlade Federacije BiH, dakle, neminovno idu u smjeru dodatnog rasterećenja rada i privrede između 200 i 300 miliona KM godišnje, ističu u Vladi.

Također dodaju da će se fiskalnim zakonima ubuduće oporezivati sve trenutno neoporezive stavke poput toplog obroka, prijevoza i regresa.

– Uštede od smanjenja doprinosa za 10 procentnih poena, te rast ličnog odbitka poreza na dohodak bez obzira na to garantiraju rast trenutnih primanja radnika u Federaciji BiH. Uz to, što je primanje radnika trenutno veće, to je i veća ušteda od novih fiskalnih zakona, što je posebno važno za produktivne i rastuće grane poput IT sektora koji se suočava s velikim izazovima da konkuriše s međunarodnim platama i zadrži radnike. Konačno, i premda može djelovati beznačajno, budućim oporezivanjem svih trenutno neoporezivih stavki, svaki radnik u budućnosti može računati na veću penziju, kazali su u Federalnoj vladi.

Posljednjim amandmanima, dodaju, također je bolje regulisano pitanje izuzimanja stipendija, troškova prakse i volontiranja od porezna na dohodak koji nisu više u fiksnom već u procentualnom iznosu u odnosu na prosječnu platu, što je značajno uzimajući u obzir trenutna inflatorna kretanja.

Pored toga, istakli su iz Federalne vlade, kao pogodnosti penzionerima, predloženo je da se poveća iznos izuzetog prihoda na ime otpremnine prilikom odlaska u penziju sa tri na šest prosječnih plata.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002