18/06/2024

JOZO IVANČEVIĆ, JEDINI POLITIČAR KOJI JE DO NOGU POTUKAO ČOVIĆEVE LJUDE: “Bilo bi dobro da se hrvatska politika približi politici Bošnjaka, HDZ preko HNS-a ostvaruje svoje ciljeve…”

Objavljeno: 22/02/2023. 07:13

JOZO IVANČEVIĆ, JEDINI POLITIČAR KOJI JE DO NOGU POTUKAO ČOVIĆEVE LJUDE: “Bilo bi dobro da se hrvatska politika približi politici Bošnjaka, HDZ preko HNS-a ostvaruje svoje ciljeve…”

Kaže da možda izgleda dosta teško četiri puta pobijediti HDZ, ali da to u općini Prozor-Rama uspjeli.

Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor-Rama, četiri puta je pobijedio Čovićev HDZ i zbog toga je trpio pritisak Zagreba, Mostara i Crkve. Pritisak, blokada i diskriminacija traju godinama jer Ivančević, kako kaže, ne želi biti u režimu HDZ-a. Za Mrežu FTV-a Ivančević govori o prljavoj politici Cvitanovića i Čovića, HNS-u za koga se ne zna koga predstavlja, o osnivanju nove stranke koja će se suprotstaviti politici HDZ-a, o Komšiću, Schmidtu i građanima općine u kojoj godinama vlada.

Kaže da možda izgleda dosta teško četiri puta pobijediti HDZ, ali da to u općini Prozor-Rama uspjeli.

“Četiri puta pobijediti HDZ, odnosno politiku HDZ-a, gdje je narod prepoznao borbu za žitelje općine Prozor-Rama. Ako se radi korektno, ako si u narodu, s narodom, ako se radi za narod i pomaže se onda nije to teško ostvariti.”

Ističe da je HDZ u hrvatskom narodu vodeća stranka, a da je HNS nastao kao neka udruga.

“Zapravo ne znam koga ona i predstavlja. Okuplja sve te hrvatske stranke, ali po meni uopće nije trebao taj HNS. Kada su izbori onda obuhvaća sve hrvatske stranke, a kada se dijele neke pozicije onda nema više HNS-a, onda je samo politika HDZ-a. Mi smo to davno prepoznali i nismo u sastavu tog HNS-a. Mi nikada nismo željeli biti u tako nekom odnosu znajući da je se uvijek prema Općini Prozor-Rama radila diskriminacija. Od svih razina. Mi smo skupa sa narodom u Prozor-Rami zajednički djelovali da ostvarimo neke svoje ciljeve i planove. Mi smo iskoračili iz toga.”

Na pitanje šta je HNS i šta je uradio za Hrvate u BiH, Ivančević odgovara: “Ja kažem da je to jedna udruga svih političkih opcija. Ne znam gdje je i kako ona registrirana. Kakvo uopće ima djelovanje osim što je udruga HDZ-a i gdje HDZ preko HNS-a ostvaruje neke svoje planove, ciljeve kada dođu izbori. U BiH je potrebno da postoji jedna hrvatska oporba HDZ-u.”

Navodi da je uvijek bio protivnik politike HDZ-a jer se prema Općini Prozor-Rama uvijek stvarala diskriminacija.

“I to me ponukalo da se suprotstavim HDZ-u. Mada su sve strijele bile usmjerene protiv nas. I iz Zagreba. Čak se i Crkva bila obrušila protiv nas.”

Ivančević kaže da provodi politiku borbe za opstanak čovjeka u Prozor-Rami.

“Pokušavamo poboljšati standard. Nažalost iselilo se dosta ljudi, ali nastojat ćemo da zadržimo ono što je ostalo i da se napravi ugodnije življenje u našoj općini.”

Dolaze lokalni izbori za dvije godine gdje ćemo se predstaviti sa novom strankom

Smatra da se ide u pravcu da HDZ nema opozicije.

“Znam da Čović ima veliku podršku politike iz Zagreba. Nama niko 14 godina nije došao u službenu posjetu. Ja vjerovatno nisam Hrvat po uzusima HDZ-a. Možda bi neko trebao vagati ko je koliki Hrvat. Ja se osjećam i kao Hrvat i kao čovjek i želim pomoći svom narodu. Bilo bi dobro da se hrvatska politika približi politici Bošnjaka, jer smo mi skupa, djelujemo skupa u Federaciji. Naša općina je u svim segmentima izolirana. Ovo je sve borba putem proračuna. Putem suda moramo dokazivati naše stanje i potrebe. Mi nismo u politici HDZ-a, ne mogu nama upravljati, ne mogu nama neki imperativ kazati ne smije se to i to.”

Ističe da je za izmjenu Izbornog zakona.

“Ja sam apsolutno legitimni Hrvat, meni ne treba priznanje HDZ-a. Ovo što je Schmidt nametnuo uoči samih izbora taj zakon, to se više Osmorka i oni dogovarali u kojem pravcu će ići to sve. Nema nijedne druge hrvatske stranke u vlasti. Ne znam koliko će Schmidt uspjeti da to nešto posloži i da to ide kako treba.”

Navodi da će osnovati novu stranku.

“Dolaze lokalni izbori za dvije godine gdje ćemo se predstaviti sa novom strankom jer smo razriješeni iz HDZ-a 1990. Naš je cilj da se izađe iz neke bezidejnosti. Zvat će se Ramska narodna stranka. Da budemo na neki način stranka koja će se suprotsaviti HDZ-u. Izaći ćemo iz lokalnih okvira. Izgleda da ću ja biti predsjednik te stranke.”

“Mislim da nije logično da neko nekome nameće politiku ili bira člana Predsjedništva. Nije ni Komšić nikada posjetio ni Općinu Prozor-Rama ni druge. Ako nas posjeti primio bih ga, svako može da dođe, navrati. Ne mogu vagati ljude neko može doći, neko ne. Jednostavno hrvatski narod ne doživljava Komšića predstavnikom Hrvata u BiH”, zaključio je Ivančević.

Cijelu emisiju možete pogledati OVDJE.

Objavio: usn krajina