18/06/2024

KAKAV PREOKRET ZA SAMO 24 SATA: Iz Osmorke jučer poručili da su između DF-a i HDZ-a izabrali HDZ, a danas mole DF za podršku

Objavljeno: 08/12/2022. 06:50

KAKAV PREOKRET ZA SAMO 24 SATA: Iz Osmorke jučer poručili da su između DF-a i HDZ-a izabrali HDZ, a danas mole DF za podršku

Sve bi možda bilo drugačije da jučer iz Konjica nije poslana poruka koja je žestoko naljutila mnoge članove DF-a.

U današnjem saopćenju, a zapravo odgovoru stranci SDA na poziv za formiranje vlasti, stranke Osmorke su čak četiri pasusa teksta posvetili Demokratskoj fronti. Pozvali su DF da pomogne Osmorci da dođe do 11 ruku u bošnjačkom klubu Doma naroda kako bi zajedno sa HDZ-om formirali rukovodstvo Federacije BiH bez SDA.

“Ovim putem pozivamo Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu. Naime, tada je SDP BiH, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz Klub Srba u Domu naroda FBiH. Iako je SDP BiH imao tzv. “kontrolni paket” u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine.

Naprotiv, uvažavajući činjenicu da je uspostavljena nova parlamentarna većina bez SDP-a, ova stranka je podržala kandidiranje predstavnika DF-a za potpredsjednika entiteta Milana Dunovića, koji još uvijek obnaša ovu dužnost.

Od DF-a očekujemo da odgovori recipročno i glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je Osmorka dio nove entitetske većine. Svako učestvovanje u blokadama značilo bi iznevjerenje temeljnog principa za koji se zalaže DF, a to je građanski princip vladavine, odnosno omogućenje uspostave vlasti onim subjektima koji imaju većinu u Zastupničkom domu.

Načela parlamentarne demakratije predviđaju da vlast formira parlamentarna većina na svim nivoima. SDP je poštujući to načelo podržao DF. Vjerujemo da bi taj princip trebao poštivati i DF, te tako omogućiti parlamentarnoj većini uspostavu vlasti, onako kako je to njima 2015. godine omogućio SDP”, poručili su danas iz stranaka Osmorke u zajedničkom saopćenju.

Međutim, sve bi možda bilo drugačije da jučer iz Konjica nije poslana poruka koja je žestoko naljutila mnoge članove DF-a.

Naime, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je jučer u Konjicu vrlo samouvjereno pa i arogantno poručio da je SDP odnosno Osmorka, birajući između DF-a i HDZ-a, za partnera izabrao HDZ.

Ovo posipanje pepelom nakon samo 24 sata možda na najbolji način ilustruje koliko je neozbiljnosti i nedoraslosti prisutno u političkom projektu zvanom Osmorka.

Objavio: usn krajina