18/06/2024

KOMPLIKACIJE U USK: “Tek ćemo vidjeti da li će glasanje za delegate u Domu naroda FBiH potvrditi i koaliciju”

Objavljeno: 05/12/2022. 11:39

KOMPLIKACIJE U USK: “Tek ćemo vidjeti da li će glasanje za delegate u Domu naroda FBiH potvrditi i koaliciju”

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) prošle sedmice je izabrala delegate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, nakon čega je konstituirajuća sjednica ponovo prekinuta zbog nepostojanja zvaničnog dogovora o formiranju skupštinske većine i rukovodstva.

Predsjednici svih zastupničkih klubova naglasili su kako pregovori i razgovori oko formiranja vlasti u ovom kantonu još uvijek traju, kao i da njihov tok u mnogome zavisi od političkih dogovora na višim nivoima vlasti.

“Tek ćemo vidjeti da li će ovo glasanje za delegate u Domu naroda zaista i potvrditi koalicije koje postoje na nivou Federacije i države. Evidentno je da će proces formiranja vlasti i u našem kantonu zavisiti od dešavanja i političkih dogovora za više nivoe vlasti”, kazao je zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) u Skupštini USK Agan Bunić.

Mnogi smatraju da je glasački proces za izbor delegata u Dom naroda bio prilično indikativan. Emir Dautović (NES), Mehmed Mahmić (SDA) i Azhar Sejarić (NiP) izabrani su delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Bošnjaka. Skupštinski zastupnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) izabrali su i Tanju Šantić (NES) iz reda Hrvata, Mladena Lonića (SDP) iz reda Srba, te Senitu Handukić (DF) iz reda Ostalih.

“Znamo da postoji sporazum ‘Osmorke’ na nivou države i Federacije BiH, tako da će se taj sporazum poštivati i vjerovatno primijeniti prilikom formiranja vlasti i u kantonima. Trenutno imamo određenih neslaganja, no vjerujem da će vrlo brzo doći do formiranja jasne političke većine u Skupštini USK”, kazala je skupštinska zastupnica Socijeldemokratske partije (SDP) Fatka Kulenović.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) također smatraju da će ishod političkih dogovora na federalnom i državnom nivou usloviti rasplet situacije u tom kantonu, iako upozoravaju da je neophodno što prije formirati izvršnu i zakonodavnu vlast.

“Predviđeni rokovi Izbornog zakona natjerali su nas da završimo ovaj dio posla oko izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Za nas je najvažnije da smo očuvali uticaj SDA na ovom nivou, s obzirom da ponovo imamo jednog izabranog delegata iz reda Bošnjaka. Nadamo se kako će brzo doći i do nastavka konstituirajuće sjednice, odnosno formiranja skupštinske većine i izbora rukovodstva”, kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić.

On smatra kako bi bilo dobro da je visoki predstavnik i tu nametnuo određene rokove, s obzirom da u ovom trenutku nema novimenovanog rukovodstva Skupštine.

“U Bosni i Hercegovini imamo nažalost trendove kakve imamo, pa se i izbor delegata sveo na kalkulisanje oko broja ruku za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou”, kazao je Musić.

(Fena)

Objavio: usn krajina