25/06/2024

KONAKOVIĆ U ZAGREBU: “Došli smo ispruženih ruku, sa Vladom Hrvatske razgovarat ćemo o izbornoj reformi

Objavljeno: 21/02/2023. 11:48

KONAKOVIĆ U ZAGREBU: “Došli smo ispruženih ruku, sa Vladom Hrvatske razgovarat ćemo o izbornoj reformi

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, izjavio je kako će Vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH u junu održati zajedničku sjednicu.

Lider NiP-a i šef bh. diplomatije sastao se sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu. Na press konferenciji nakon sastanka najavio je održavanje zajedničke sjednice.

Na toj će se sjednici, između ostalog, govoriti i o izmjenama Izbornog zakona BiH. Konaković kaže da je izborna reforma dio programa nove koalicije.

“One su dio programa ove nove koalicije. Imaju nekoliko aspekata. ja nisam prvi koji je govorio u svjetlu činjenice da nije fer da Hrvatima u BiH biramo člana Predsjedništva. Prije mene su to govorili i Silajdžić i Bakir Izetbegović, Radončić i reis Kavazović. Interesantno je da je moj stav izazvao puno polemike u javnosti i danas će vjerovatno. Nama nešto posebno te kontroverze ne smetaju”, rekao je Konaković.

Istakao je da je u Hrvatsku došao ispruženih ruku, te je najavio sastanke sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, prenose agencije.

“Doček tri u hijerarhiji najviša zvaničnika Hrvatske znači da je ova naša priča dobro došla i da imamo ispružene ruke i dolazimo ispruženih ruku iz BiH da u ovoj regiji smirujemo političke tenzije i otvaramo perspektive za ozbiljne ekonomske procese”, kazao je on.

Kada je riječ o sastanku sa Grlić Radmanom, Konaković kaže da je sa hrvatskim kolegom, pored izborne reforme, razgovarao o južnoj interkonekciji, jadransko-jonskoj autocesti, aerodromu u Trebinju.

Otkrio je da južna interkonekcija jeste jedan od prioriteta.

“Da budemo i mjesto gdje se energetski sektor susreće i obezbjeđuje nam potpunu neovisnost o bilo kome i čini nas potencijalno prostorom koji od toga jako puno zarađuje. Južna interkonekcija jeste jedan od prioriteta i radićemo sve da se ona desi”, istakao je.

Detaljni razgovori planirani su u narednim mjesecima.

“Danas nismo razgovarali o detaljima pomenutih tema. Tempirali smo to da sa nekim konkretnim rješenjima do šestog mjeseca izađemo na ovoj zajedničkog sjednici. Neka koja su kompleksnija neće biti ni do tad spremna. U sporazumu koalicionom koji smo zajedno potpisali stoji rok od šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti na svim nivoima. Što znači da ćemo od imenovanja federalne Vlade imati rok od šest mjeseci da pristupimo pregovorima oko izmjena Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava”, poručio je Konaković.

Objavio: usn krajina