18/06/2024

KONFERENCIJA O ULOZI CRVENOG KRIŽA ZA VRIJEME MIGRANTSKE KRIZE: Od faktora iznenađenja, do uspostave strukture upravljanja

Objavljeno: 27/12/2022. 10:34

KONFERENCIJA O ULOZI CRVENOG KRIŽA ZA VRIJEME MIGRANTSKE KRIZE: Od faktora iznenađenja, do uspostave strukture upravljanja

Crveni križ Unsko-sanskog kantona u Bihaću je protekle sedmice organizirao konferenciju o ulozi i uticaju struktura ove organizacije u Bosni i Hercegovini i njenih partnera, u humanitarnom odgovoru na migrantsku krizu u periodu od 2018. do 2022. godine.

– Od prvog dana smo bili stalni partneri državi i svim međunarodnim organizacijama. Naročito želim skrenuti pažnju na tri najteža segmenta ili momenta migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, koji je i podnio najveći teret u protekle četiri godine. To su bile situacije u kampu Trnovo u Velikoj Kladuši, kampu Vučjak 2019. godine, te na lokalitetu Lipa nakon požara. U tim situacijama da nije bilo struktura Crvenog križa, sigurno bi došlo do humanitarne katastrofe. Podsjetit ću vas da su sve međunarodne organizacije u ovim najtežim situacijama povukle servis opsluživanja migranata, a ostao je Crveni križ sa svojim lokalnim partnerima i građanima, rekao je Husein Kličić, predsjednik Kantonalne organizacije Crvenog križa Unsko-sanskog kantona.

Uvijek na visini zadatka

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić naglasio je kako organizacije Crvenog križa u svim kriznim situacijama u potpunosti opravdavaju svoju ulogu i postojanje.
– To se potvrdilo i za vrijeme pandemije koronavirusa, nedavnih poplava, ali i njihovim svakodnevnim aktivnostima prema socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Crveni križ je zapravo imao ulogu koordinatora na terenu, te je među najzaslužnijima za očuvanje dostojanstva migranata na njihovom putu, dodao je Ružnić.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH također smatraju da je Crveni križ dao ogroman doprinos u upravljanju migracijama, odnosno humanitarnom odgovoru za vrijeme krize.

– Crveni križ Bosne i Hercegovine dao je izuzetan humanitarni odgovor u vrijeme trajanja migrantske krize, posebno uzevši u obzir sve izazove i poteškoće na koje smo nailazili. Oni su uvijek bili na visini zadatka, a naročito Kantonalna organizacija Unsko-sanskog kantona i ovdašnje lokalne organizacije. To ističem, jer smo upravo na području ovog kantona imali najveći broj migranata, najviše i migrantskih centara otvoreno je upravo na ovom području, a ne smijemo zanemariti ni činjenicu da je u Bihaću i Velikoj Kladuši bilo i najviše ljudi koji su boravili van zvaničnih centara, rekao je Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.
Na konferenciji u Bihaću, osim članova organizacija Crvenog križa, učestvovali su svi akteri u procesu upravljanja migracijama u našoj zemlji, uključujući predstavnike gotovo svih nivoa vlasti i međunarodnih organizacija.

Kontinuirani odgovor na migrantsku krizu
Kako je rečeno, održavanjem ove konferencije pokazana je važnost i uspjeh rada strukture Crvenog križa u kontinuiranom odgovoru na migrantsku krizu, i suradnji sa partnerima. Također, upriličena je i izložba fotografija sa misija u BiH fotografa Ibrahima Malle. Ovaj umjetnik iz Sirije, neko vrijeme proveo je u Bihaću i svojim fotografijama ovjekovječio trenutke koji su ga kako kaže duboko dodirnuli i podsjetili i na ratna dešavanja u njegovoj zemlji. Također, predstavljen je i kratki dokumentarni film o ulozi Crvenog križa, građana, partnera, vlasti od početka migrantske krize, koja nas je zadesila kao faktor iznenađenja kada se ovaj problem rješavao unatoč velikom nesnalaženju nadležnih državnih institucija, te do danas kada za upravljanje ovom situacijom postoje resursi ali i dobra organizacija.

Ibrahim Malla je italijansko-sirijski humanitarni fotograf. Dobitnik je sedam međunarodnih nagrada. Organizovao je preko 320 izložbi širom svijeta. Njegove fotografije su objavljivali međunarodni mediji kao sto su BBC, CNN, Los Angelos Times, The Guardian i drugi. Bio je audio-vizuelni delegat IFRCa za MENA zonu i delegat za međunarodnu saradnju Crvenog križa regije Lombardija. Kao volonter aktivno prati i podržava humanitarni odgovor na migrantsku situaciju u BiH, te je zaslužan za potpisivanje Protokola o bratimljenju između Crvenog križa FBiH i Crvenog križa regije Lombardija.

Ibrahim je promovisao doprinos Crvenog križa BiH u odgovoru na migrantsku situaciju širom svijeta, što je rezultiralo između ostalog i podrškom bavarskog Crvenog kriza kroz donaciju dvije poljske kuhinje za Crveni križ Unsko-sanskog kantona i Crveni križ grada Bihaća za organizaciju ishrane migranata u novembru 2018. godine. Osnivač je prve međunarodne škole za humanitarnu fotografiju u Nišu i akademije za humanitarnu fotografiju u Milanu. Ibrahim je ambasador dobre volje Crvenog križa FBiH, a odnedavno i ambasador dobre volje Crvenog križa regije Imbabura u Ekvadoru.

N.Dž. N.

Objavio: usn krajina