18/06/2024

MINISTAR DEDIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA FEDERALNIH POLJOPRIVREDNIH UDRUŽENJA: Najavljena veća podrška

Objavljeno: 21/02/2023. 10:14

MINISTAR DEDIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA FEDERALNIH POLJOPRIVREDNIH UDRUŽENJA: Najavljena veća podrška

Investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu u prošloj godini iznosile su više od 70 miliona KM

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je u sjedištu Ministarstva u Sarajevu sastanak s predstavnicima federalnih poljoprivrednih udruženja na kojem je razgovarano o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede s posebnim naglaskom na mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima u ovoj godini.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja upoznali su ministra sa provedenim aktivnostima u prethodnom periodu i sastancima koje su održali sa članovima udruženja na terenu.

Ovom prilikom su izneseni prijedlozi i određene preporuke kada su u pitanju mjere u Programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu.

– U Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu nastavlja se kontinuirana podrška našim poljoprivrednim proizvođačima i planirana su sredstva u iznosu od 164 miliona KM. Prošla godina je bila izazovna i teška za poljoprivredne proizvođače, posebno su visoke cijene repromaterijala remetile njihov rad, te smo u odnosu na prethodnu godinu povećali izdvajanja za poljoprivredno-prehrambeni sektor, čime smo osigurali veću podršku za njegovu održivost i dalji razvoj, kazao je ministar Dedić.

Na sastanku je istaknuto da je pored realizovanih redovnih podrški proizvodnjama, putem Modela podrške ruralnom razvoju podržan 1.491 poljoprivredni proizvođač i prerađivač, a koji su ostvarili podrške u iznosu većem od 16 miliona KM. Ova sredstva dodijeljena su za investicije u poljoprivredne mašine i priključne uređaje, opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavku rasplodne stoke, te izgradnju, proširenje i opremanje objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i podizanje višegodišnjih zasada, legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda.

Uz ovu podršku, investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu u prošloj godini iznosile su više od 70 miliona KM.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva istaknuto je da je Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu u pripremi i da je njegovo usvajanje planirano prije početka proljetne sjetve, te da poljoprivredni proizvođači mogu očekivati veću podršku.

Objavio: usn krajina