17/06/2024

NAKON UBISTVA ŽENE U BIHAĆU MASOVNI PROTESTI U BOSNI I HERCEGOVINI: Traže zaštitu: Žene u 19 gradova u BiH prosvjedovale zbog nasilja kojem su izložene

Objavljeno: 21/10/2022. 08:18

NAKON UBISTVA ŽENE U BIHAĆU MASOVNI PROTESTI U BOSNI I HERCEGOVINI: Traže zaštitu: Žene u 19 gradova u BiH prosvjedovale zbog nasilja kojem su izložene

Došli smo da vrištimo u njihovo ime i da ova vrišteća tišina bude upozorenje da je i jedna previše

Organizacija “Glas žene” organizovala je u prošli petak u Bihaću protestno okupljanje i šetnju gradom. Više stotina građana poslalo je poruku kako građanke i građani Bihaća na ovakav način izražavaju najoštriji protest zbog nedavnog brutalnog ubistva njihove tridesetjednogodišnje sugrađanke, koju je ubio vlastiti suprug, ali traže i adekvatniju zakonsku zaštitu žena i njihovog položaja u društvu.

– U Organizaciji “Žene sa Une” sa nasiljem u porodici suočavamo se svaki dan. Prolazimo to sa ženama i djecom koji borave u okviru naše Sigurne kuće. Prošle godine ih je bilo 86, od čega 56 djece. Mnogi od njih su direktne žrtve nasilja od strane roditelja ili drugih bližih srodnika. Ove godine ih imamo već 50. Stvarno je dosta, previše – pogotovo kada se zbog nasilja u porodici desi ovakav tragičan čin i gubitak mladog života. Nevladine organizacije stalno šalju poruke i upozoravaju, međutim ovaj put se iskreno nadam se da će nas oni koji trebaju, poslušati – kazala je Aida Behrem iz Udruženja “Žene sa Une”.

Uvesti femicid kao krivično djelo

“Naša bol je vaš sram”, parola je pod kojom su u Bihaću prezentirani i neki od zahtjeva organizatora protestnog okupljanja i šetnje. Iz ovih organizacija tvrde kako bi se njihovim usvajanjem ili provedbom, barem donekle zaštitile žene.

Zatraženo je da nadležne institucije uvedu pravne definicije femicida, zatim uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte. Među zahtjevima je i hitno usklađivanje krivičnih zakona sa Istanbulskom konvencijom (Konvencija Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici), kao i revidiranje kaznenih praksi. Mislim da je potpuno jasno kako se svi trebamo uključiti u rješavanje ovog ogromnog problema, a ne samo da mi iz nevladinih organizacija govorimo u prazno, izjavila je Enisa Raković iz Organizacije “Glasa žene”.

“Sjetimo se ubijenih žena, odajmo im počast prijavljivanjem nasilja prije nego se dogodi ubistvo”, “Nisi sama i nisi kriva”, “Stop femicidu, niti jedna više”, samo su neke od poruka.
Stotine žena prosvjedovale su u gradovima diljem BiH tražeći učinkovitiju zaštitu protiv nasilja kojemu su često izložene u porodicama i bračnim zajednicama.

Na poziv više nevladinih udruženja i organizacija prosvjedni skupovi organizirani su u 19 gradova u BiH, a neposredni povod za to bilo je ubistvo žene u Bihaću, koju je prošlog vikenda na smrt pretukao njen suprug.

Na sličan način, odnosno zbog brutalnog nasilja, od 2017. godine u BiH je ubijeno najmanje 60 žena, a prosvjednici su ocijenili kako je to dovoljan razlog da se u Kazneni zakon uvede posebna kvalifikacija femicida te da se ovakvi slučajevi drastično sankcioniraju, tim prije što je BiH potpisnica Istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici.

Zahtjevi koji se traže na skupovima su: uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi, osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole, te dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Ove zahtjeve su žene iznijele na protestima u Bihaću, Tuzli, Banjoj Luci, Gračanici, Zenici, Sarajevu, Stocu, Mostaru, Konjicu, Goraždu, Kaknju, Bugojnu, Prijedoru, Brčkom, Bijeljini, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Gradačcu, Tešnju.
“Sjetimo se ubijenih žena, odajmo im počast prijavljivanjem nasilja prije nego se dogodi ubistvo”, “Nisi sama i nisi kriva”, “Stop femicidu, niti jedna više”, samo su neke od poruka koje su prosvjednici nosili na transparentima tokom prosvjeda.

– Neprihvatljivo je da naše društvo i dalje toliko patrijarhalno da dopušta ovakve nepravde. Imamo femicid ne samo u BiH, nego i u regiji i moramo učiniti nešto kako bismo imali pravednije kazne za nasilnike, kazala je novinarima u Sarajevu Aida Daguta, jedna od organizatorica prosvjeda.

Prosvjedna okupljanja prešla su u međuentitetske granice pa je, osim u gradovima poput Sarajeva, Mostara i Tuzle, takav skup organiziran i u Banjoj Luci, Prijedoru, Bijeljini i Brčkom.

“Nijedna više” poručeno je iz Zenice

U Zenici je protest organizovao Centar ženskih prava, simboličkom postavkom “Vrišteća Tišina” na platou ispred Robne kuće Bosanka na Trgu Alije Izetbegovića.
Učinili su to uz isticanje poruka na transparentima, koje ukazuju na težinu problema, odgovornost cijelog društva i države za stvaranje sigurnijeg okruženja i efikasnijih mehanizama prevencije i zaštite žena od nasilja i njegove eskalacije u femicid.

Ovo nije naša aktivnost, ovo je nešto što živimo svaki dan i nešto o čemu govorimo. Upozoravamo na problem nasilja nad ženama. Ako se nešto ne poduzme kad se prijavi, kad se uoči može eskalirati i smrću. Došli smo da vrištimo u njihovo ime i da ova vrišteća tišina bude upozorenje da je i jedna previše, kazala je Duška Andrić iz Centra ženskih prava Zenica.

Organizatori su objasnili da je Centar ženskih prava pravno zagovaračka organizacija koja već 26 godina posvećeno radi na zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja svojim djelovanjem podižu svijest javnosti o ozbiljnosti problema nasilja nad ženama i odgovornosti društva i svih građana i građanki.

N.Dž.N.

Objavio: usn krajina