18/06/2024

NEFORMALNO OBRAZOVANJE ODRASLIH: Jedinstvena prilika za nezaposlena lica

Objavljeno: 18/01/2023. 09:06

NEFORMALNO OBRAZOVANJE ODRASLIH: Jedinstvena prilika za nezaposlena lica

Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću provodi obuku za zanimanja: uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja i agroturistički djelatnik

N.Piralić


Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, jedan od partnera u okviru projekta „Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada“, kojeg financira Evropska unija, a implementira Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini, kroz Lokalna partnerstva za zapošljavanje, uskoro kreće s obukom za zanimanja: uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja i agroturistički djelatnik.

To je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR).

Opremljen Centar za obuku polaznika

Ovaj projekt ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

– Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću kao jedan od partnera u okviru ovog projekta ima ulogu obrazovanja nezaposlenih lica, odnosno osposobljavanje za samozapošljavanje. U okviru tog projekta Biotehnički fakultet, kao organizator obrazovanja odraslih, je u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih, kod Ministarstva obrazovanja USK, certificirao dva programa i to: uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja, te agroturistički djelatnik. Završen je javni poziv za učešće na obuci za potencijalne polaznike i ovih dana će se početi s programom osposobljavanja. Kako bi što kvalitetnije proveli program osposobljavanja, Fakultet je formirao Centar za obuku opremljen sa svom potrebnom opremom i repromaterijalom za obuku. Programi osposobljavanja Uzgoj i prerada ljekovitog bilja obuhvata tri segmenta: uzgojni dio (plantažni uzgoj ljekovtog bilja i sakupljanje samoniklog bilja), zatim tehnološki dio prerade za izoliranje bioloških aktivnih tvari ( različiti tipovi ekstrakcije, destilacije, hladno-prešano cijeđenje), i posljednji, treći dio koji obuhvata finalizaciju proizvoda na bazi ljekovitog bilja (dijetetski proizvodi-dodaci prehrani, pomoćna ljekovita sredstva ili sirovine za farmaceutsku industriju, te prirodna kozmetika). Na kraju plan je polaznike upoznati s postupkom kontrole kvaliteta proizvoda, njihova registracija i deklaracija, te procedurama koje je potrebno provesti kako bi proizvodi završili na policama apoteka i specijaliziranih prodavnica hrane. Kada je u pitanju, agroturizam, program je osmišljen kako bi postojeće poljoprivredne proizvođače preveli na agroturističke subjekte, odnosno kako organizirati agroturistički subjekt (gazdinstvo), te kako poboljšati turistički proizvod (poljoprivredna proizvodnja i prerada kako bi ponudili kvalitetnu i pritom tradicionalnu hranu), te druge sadržaje. Stoga program agroturističkog djelatnika obuhvata organizaciju i vođenje agroturističkog gazdinstva, osnovna znanja o turizmu, zatim organizacija poljoprivredne proizvodnje i neke prerađivačko-prehrambene procese, a sve u cilju kvalitetnog i sigurnog proizvoda kao dio turističke ponude. Programi se odvijaju kroz teorijski i većim dijelom praktični oblik nastave. Svaki program će imati po 180 sati, a po svakom programu je predviđeno po 20 polaznika. Po okončanju obuke polaznici će dobiti važeću ispravu o osposobljenosti kroz neformalno obrazovanje u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih, ističe Halid Makić, redovni profesor na Biotehničkom fakultetu i koordinatoru ime Biotehničkog fakukteta , kao partnera u ovom projektu.

Aktivacija i integracija nezaposlenih osoba

Ovo je jedinstvena prilika nezaposlenim licima, naročito u ruralnim područjima da se osposobe, te nakon toga samostalno započnu vlastiti biznis. Svi polaznici će u okviru ovog projekta imati priliku da apliciraju za sredstva za pokretanje startup u ovom segmentu. Programi osposobljavanja se provode na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

Prema riječima profesora Makića, cilj ovog projekta je razvoj i realizacija novih programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba na lokalna tržišta rada kroz program partnerstava za zapošljavanje.
Krajnji korisnici su nezaposleni i neaktivni mladi muškarci i žene (15-29),
osobe sa invaliditetom, te nezaposlene osobe preko 50 godina starosti. Zanimljivo je da se određen broj kandidata prijavio za praćenje obuke za oba ponuđena zanimanja.

Očekivani rezultati projekta su: razvijeni certificirani programi stručnog osposobljavanja prema specifičnim potrebama na lokalnom nivou, te povećan nivo konkurentnosti na tržištu rada.

Objavio: usn krajina