17/06/2024

NEKOM RAT, NEKOM BRAT: Ko profitira u vrijeme najveće krize?

Objavljeno: 19/12/2022. 10:50

NEKOM RAT, NEKOM BRAT: Ko profitira u vrijeme najveće krize?

Mlijeko i mliječni proizvodi u BiH sve skuplji. U trgovinama širom naše zemlje vidljive su nove cijene koje se mijenjaju skoro pa svakodnevno. Međutim, iz raznih udruženja proizvođača širom BiH se žale kako su u sve težem položaju zbog niske otkupne cijene te da nisu krivi za enormno visoke cijene mlijeka u trgovinima. Dakle, postavlje se pitanje ko profitira kada se nalazimo u najvećoj ekonomskoj krizi?

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK, Amir Bulut za Raport je pojasnio kako proizvodnju mlijeka treba zaštiti i subvencionirati kvalitetnije. Dodao je kako je vrijeme da se vlast počne brinuti za domaću proizvodnju.

“Visoke su cijene mlijeka. Kreću se od 2.70 do 3 KM. Većina ovih proizvođača plaća do 0.80 feninga i ovo koliko se naplaćuje građanima nije realna cijena. Dakle, za ovakve cijene krivi su prerađivači. Jer oni su napravili ovakvu situaciju. Cijena za litar mlijeka skoro je jednaka cijenama goriva. Nažalost, suočeni smo i sa zatvaranjem velikog broja farmi”, kazao je Bulut.

Dodao je kako postoji značajna razlika između otkupne cijene mlijeka i finalne cijene u lancima snabdijevanja.

“Mliječni proizvodi, pa čak i samo mlijeko, za razliku od brašna i ulja, mogu se značajno ograničiti. To je najbolja odbrana od izuzetno visokih cijena. Vlast mora da ima mehanizam kako da ublaži rast cijena. Mogu se ograničiti marže. Potom, vrijeme je da se pošalje inspekcija. U EU je trenutno nestašica mlijeka i oni su to brzinski riješili i zaustavili. Mi smo prepušteni sami sebi”, istaknuo je Bulut.

Međutim, kako je kazao, situacija nije ništa bolja ni sa cijenama mesa i mesnih proizvoda.

“Cijene mesa su enormno visoke. Suho meso košta čak 35 KM. Rijetko ko može sebi danas to da priušti. Međutim, vjerovatno će cijene nastaviti rasti. Situacija nije dobra”, zaključio je Bulut.

Valjda je i ovo zbog Ukrajine, kako brojni “lovci u mutnom” pravdaju posljednjih mjeseci nenormalno povećanje cijena. Svega.

Objavio: usn krajina