18/06/2024

OBILJEŽEN DAN UČITELJA: Na svečanim sjednicama sindikata prosvjetara o aktualnim problemima u obrazovanju

Objavljeno: 06/10/2022. 07:22

OBILJEŽEN DAN UČITELJA: Na svečanim sjednicama sindikata prosvjetara o aktualnim problemima u obrazovanju

Sve manji je broj učenika u osnovnim i srednjim školama u cijeloj BiH. Lista prosvjetnih radnika proglašenih tehnološkim viškom sve duža. U Unsko-sanskom kantonu 90 učitelja dalo otkaz i otišlo na rad u inozemstvo. I niz drugih problema koji pritišću obrazovni sistem, aktualizirano je na sjednicama sindikalnih organizacija prosvjetnih radnika u većem bh. entitetu

N.Piralić


Svečanim sjednicama i akademijama sindikalnih organizacija u cijeloj Bosni i Hercegovini učitelji, nastavnici i profesori obilježili su 5. oktobra, Dan učitelja. U Sarajevu je tim povodom održana centralna svečanost Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i kulture Federacije BiH kojoj je prisustvovao i Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Iako su zakazane sjednice i akademije povodom Dana učitelja bile svečanog karaktera, problemi u obrazovanju na prostoru cijele Federacije BiH, o kojima se govorilo ovom prilikom, zasjenili su svečarski dio i vratili okupljene u realnost.

Rast plaća ne prati rast inflacije

Prema riječima gospodina Fajića, jedan od gorućih problema zadnjih nekoliko godina je sve manji broj učenika u našim školama, pogotovo u srednjim. Taj problem u stopu prati višak nastavnika koji se zbog nemogućnosti ostvarivanja zakonom propisanih norma sati proglašavaju tehnološkim viškom. Lista je svake godine duža. Rastom inflacije, kao i svi uposleni u našoj državi i prosvjetni radnici ukazuju na niske plaće koje nisu dostatne za podmirenje osnovnih životnih potreba. Tvrde da su plaće prosvjetara u Unsko-sanskom kantonu niže u odnosu na plaće kolega u ostalim kantonima. Dug je niz drugih problema koji prate naše obrazovanje i uposlene u obrazovnom sistemu.

– Problem sve manjeg broja učenika u našim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima, nije evidentan samo u našem kantonu već u cijeloj Federaciji. To se automatski održava na prekobrojnost prosvjetnih radnika angažiranih u nastavi, koji zbog manjka norma sati postaju tehnološki višak. Prema našim evidencijama trenutno je oko 40 učitelja u USK-a tehnološki višak. Rješenja da ne ostanu bez posla se traže kroz dodatnu edukaciju i daljnji angažman kao asisstent u nastavi ili ispunjavanjem norme kroz angažman u više škola, često i u drugoj općini što naravno poskupljuje njihov rad jer tu su troškovi putovanja i slično.


Na sve načine se pokušava izbjeći najcrnji scenario da neko od učitelja u ova teška vremena, i ovoj krizi, ostane bez posla. Naravno da se odlaskom u penziju nekolicine naših kolega svake godine otvori mogućnost za puni angažman nekog sa liste tehnološkog viška i što je najžalosnije, u posljednje vrijeme, radna mjesta u školama se otvaraju sve brojnijim odlaskom prosvjetnih radnika na rad u inozemstvo. Samo u ovoj godini radni odnos je prekinulo 90 učitelja i otišlo u inozemstvo. To je veliki poraz za državu i cjelokupno društvo, ističe Fajić.

O ovim nimalo lakim temama i problemima govori se unazad nekoliko godina ali s druge strane, oni koji bi se trebali njima baviti, olako to prepuštaju stihiji i ne unose se u srž problema, barem ne dovoljno, a trebali bi, to im je posao, za to su debelo plaćeni. I nisu samo prosvjetni radnici ti koji odlaze. Odlaze mladi obrazovani, stručni ljudi svih profila, odlaze cijele porodice. Demografska slika Bosne i Herecgovine pokazuje da ćemo vrlo brzo postati zemlja staraca ako se stvari po tom pitanju ne budu skoro mijenjale.

Plaće prosvjetara USK-a niže od plaća kolega u drugim kantonima F BiH

Pandemija koronavirusa je učinila svoje. Fajić kaže da je specifično da je u tom periodu u Unsko-sanskom kantonu od posljedica koronavirusa preminulo devet prosvjetnih radnika. Najviše u odnosu na druge kantone F BiH. Online model nastave koji je primijenjen u tom periodu kako bih se zaštitilo zdravlje učenika i uposlenika u školama je bio tada najprihvatljivije rješenje ali će, prema riječima Fajića, vrijeme pokazati, sve posljedice takvog oblika obrazovanja jer je teško na taj način, u tako kratkom vremenu, učeniku adekvatno prenijeti znanje. Mišljenja je kako će se posljedice zbrajati godinama kasnije.

Pred prosvjetnim radnicima Unsko-sanskog kantona je daljnja borba za veća prava i bolji standard. Iako su prošle godine sa Vladom USK potpisali kolektivni ugovor rast inflacije u ovoj godini izazvao je nove probleme.

Prosvjetni radnici, kao i ostali građani BiH, s plaćama koje imaju sve teže žive. Fajić ističe da je prosječna plaća u prosvjeti 1.140 KM dok je u ostalim kantonima prešla 1.300 KM. Kaže da su sa aktualnom kantonalnom vladom već imali određene sastanke po tom pitanju te da očekuju da će u narednom periodu, s novoizabranom izvršnom vlašću, uspjeti naći prihvatljivo rješenje. Bilo je, kaže, razgovora i o odluci Vlade F BiH o isplati jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM do kraja ove kalendarske godine. Obzirom da ta sredstva nisu planirana u Budžetu USK za ovu godinu, predstavnici Vlade USK su naglasili kako je jedini način da se ista isplate kroz rebalans budžeta. Kako i na koji način, i hoće li uopće, odluka Vlade F BiH biti ispoštovana, prema budžetskim korisnicima Unsko-sanskog kantona ostaje da se vidi.

Bilo kako bilo, učenici i njihovi učitelji, 5. oktobar su proveli neradno, a već slijedećeg dana u školu su krenuli sa starim/novim problemima.

Objavio: usn krajina