OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA OSNIVANJA GS HVO REGIJE BIHAĆ: Počast poginulim braniteljima

Objavljeno: 14/11/2022. 01:03

OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA OSNIVANJA GS HVO REGIJE BIHAĆ: Počast poginulim braniteljima

– Niti jedan pripadnik HVO ni Armije, ni MUP-a na ovim prostorima nije procesuiran za ratne zločine i to je ono bogatstvo koje imamo, istakao je Grgić.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred središnjeg križa na groblju Svetog Ante Padovanskoga u Žegaru obilježena je trideseta godišnjica osnivanja Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Regije Bihać. Bilo je to 10. novembra ratne 1992. godine kao izraz volje i želje hrvatskog naroda da se odbrani od srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu i sačuva svoja ognjišta i tadašnji slobodni Bihaćki okrug.

Evocirane su uspomene na formiranje Glavnog stožera HVO prije trideset godina. Radovan Klepić jedan je od preživjelih, bivših pripadnika ove formacije i danas se još sjeća tog historijskog trenutka. Kako je kazao puno vremena je prošlo, ali se sjećanja ne mogu nestati i ne mogu se izbrisati.

Radovan dodaje kako se u miru i slobodi sa svojim saborcima, bivšim pripadnicima HVO-a institucionalnim putem bore za svoja prava i bolji materijalni položaj u društvu. Kaže kako su sve bitke bile teške i sudbonosne, a teški trenuci kad su god ginuli saborci. Možda najteži kad je agresor zauzeo Skočaj koji je bio u zoni odgovornosti Hrvatskog vijeća obrane. Bio je to žestok napad u kojem je, prisjeća se, neprijatelj došao skoro do Žegara. Poginuo je veliki broj njegovih saboraca koji su časno i pošteno branili i odbranili BIH.

Prema riječima Franje Grgića, predsjednika Koordinacije braniteljskih udruga HVO Regije Bihać, trideset godina u životu čovjeka znači puno tako i oni danas, na ovaj dan, ne daju prostora zaboravu, te obilježavaju značajne datume za opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima jer je Glavni stožer izrodio postrojbe poput 101. Pukovnije i ostalih svih poststožernih postrojbi.

Grgić posebno naglašava činjenicu da su zajedno s pripadnicima Armije Republike BiH ovdje branili i obranili grad Bihać, na što su ponosni.

– Niti jedan pripadnik HVO ni Armije, ni MUP-a na ovim prostorima nije procesuiran za ratne zločine i to je ono bogatstvo koje imamo, istakao je Grgić.
Bogatstvom, Grgić smatra i to što između pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike BiH nije bilo sukoba na ovim prostorima. To i danas dokazuju zajedničkim obilježavanjem svih značajnih datuma i HVO-a, i Armije i MUP-a R BIH, obilazeći spomen-obilježja i iskazujući počast svim poginulim braniocima. U vrijeme formiranja Glavnog stožera HVO regije Bihać 10. novembra 1992. godine, pripadnici HVO su dobili vlastitu zonu odgovornosti koju su potpisali tadašnji pukovnik Vlado Šantić i komandant 5. Korpusa Ramiz Dreković, na potezu od Izačića do

Dobrenice u dužini 42 kilometra. Oko 750 pripadnika HVO-a je prošlo kroz jedinice tadašnje Bojne, kasnije 101. Pukovnije a ukupno 1.100 pripadnika mobilizacijom je prošlo kroz jedinice HVO. Skupo su platili cijenu rata jer su poginula 72 pripadnika HVO-a, 250 ih je teže i lakše ranjeno a za tri pripadnika još uvijek tragaju.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002