OKRUGLI STO “ALIJA IZETBEGOVIĆ-MISAO I POLITIČKA PRAKSA” U BRČKOM: “Predsjednik je često isticao da Bosna nije samo jedan komad zemlje…”

Objavljeno: 19/10/2022. 07:43

OKRUGLI STO “ALIJA IZETBEGOVIĆ-MISAO I POLITIČKA PRAKSA” U BRČKOM: “Predsjednik je često isticao da  Bosna nije samo jedan komad zemlje…”

(…) , da je ona ideja, te da moramo graditi više bosanskohercegovački identitet, uvažavajući pri tome sve naše specifičnosti”, kazao je Branković.

U povodu 19. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića večeras je u brčanskom Domu Islahijeta održan okrugli sto o temi „Alija Izetbegović – misao i politička praksa“.

Organizatori okruglog stola bili su: Senat SDA BiH, Fondacija „Centar za edukaciju i inicijative“- Politička akademija SDA i Asocijacija mladih SDA BiH.

Predsjednik Senata SDA Nedžad Branković je kazao da su politička praksa predsjednika Izetbegovića, čuvanje institucija i motiviranje patriotskog potencijala u narodu, bili preduslov za ostvarivanje prostora za izgradnju države.

“Rahmetli predsjednik je često isticao da Bosna nije samo jedan komad zemlje, da je ona ideja, te da moramo graditi više bosanskohercegovački identitet, uvažavajući pri tome sve naše specifičnosti”, kazao je Branković.

Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih SDA BiH, je kazao da je povod za organizaciju okruglog stola 19. godišnjica smrti Alije Izetbegovića te da je Brčko izabrano za organizaciju okruglog stola kako zbog borbe i vezanosti Alije Izetbegovića za Brčko tako i zbog simbolike i značaja tog grada za Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Fondacije „Centar za edukaciju i inicijative“- Političke akademije SDA Sedad Dedić je naglasio da cilj okruglog stola nije promocija ličnosti Alije Izetbegovića, već promocija slobode za koju se borio i žrtvovao Alija Izetbegović, a koja je i danas na jednom otvorenom udaru.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je u svome obraćanju istakao ulogu koju je Alija Izetbegović imao u vremenima najtežim za Brčko, kako u vrijeme pregovora u Dejtonu, tako i u procesu arbitraže i godinama povratka Brčaka u njihov grad.

“Prve donacije za rekonstrukciju povratničkih kuća, rahmetli predsjednik Izetbegović je usmjerio u Brčko. I evo nas danas na ušću Brke u Savu, na granici sa Evropskom unijom, i činimo sve da nastavimo tu misiju čuvanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine za koju se Alija Izetbegović zalagao”, izjavio je Kadrić, prenosi Fena.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002