18/06/2024

OTKRIĆE KOJE MIJENJA SVE: U srcu Bosne pronađena 3.000 godina stara figurica, a kada su otkrili o čemu se radi – uslijedilo je oduševljenje…

Objavljeno: 01/11/2022. 07:37

OTKRIĆE KOJE MIJENJA SVE: U srcu Bosne pronađena 3.000 godina stara figurica, a kada su otkrili o čemu se radi – uslijedilo je oduševljenje…

Naša današnja priča vodi vas u Zenicu, u vrijeme senzacionalnog arheološkog otkrića.

Naime, iskopavanja na lokalitetu Kopila, prapovijesnog naselja u sastavu općine Zenice, iznjedrila su dokaze o naseljenosti ovog prostora prije 3.000 godina. Bosanskohercegovački i austrijski arheolozi ondje su, pored brojnog oruđa i oružja, pronašli neobičnu antropomorfnu glinenu figuricu sa shematiziranim licem i istaknutim muškim spolnim organom.

“Kao da nam se otvorio novi prozor u prošlost”, kazao je tada dr. Mario Gavranović, zamjenik direktora Instituta za europsku i orijentalnu arheologiju Austrijske akademije nauka iz Beča, koja je financirala istraživanje.

“Kroz nju ćemo saznati o svakodnevnom životu tih ljudi, ali i o njihovim kultovima, vjerovanjima, a možda čak i religiji. Figurica nema nikakvu praktičnu namjenu, nego je napravljena iz nekog vjerovanja”, uvjeren je bio Gavranović.

Riječ je o senzacionalnom otkriću.

Nije poznat nijedan sličan nalaz na području srednje Bosne. Gavranović, naime, objašnjava kako je razdoblje kojim se tim arheologa bavi, bronzano i željezno doba, specifično po potpunom nedostatku figuralnih prikaza, svi ukrasi koji datiraju iz tog vremena su geometrijski, apstraktni.

Antropomorfne figurice ranije su pronađene samo u sjeverozapadnoj Bosni, u naselju Ripač kod Bihaća, ali su sve predstavljale žensko obličje, budući da se u neolitiku njegovao kult Velike majke.

“Ovdje pak imamo figurinu muškarca. Možda to govori o nekim promjenama, dominaciji muškarca nad ženom.

Naime, bronzano i željezno doba potpuno su drugi svijet u odnosu na starije razdoblje neolitika, kad je žena imala veću ulogu u obitelji”, kazao je tada Edin Bujak sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Slobodna Bosna

Objavio: usn krajina