18/06/2024

OTVOREN TREĆI CIKLUS JAVNOG POZIVA: Grantovi za uvođenje standarda u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji

Objavljeno: 23/12/2022. 08:19

OTVOREN TREĆI CIKLUS JAVNOG POZIVA: Grantovi za uvođenje standarda u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati poslovne subjekte u poljoprivredno-prehrambenom sektoru da uvedu određene standarde u svoje poslovanje ili izvrše certifikaciju svojih proizvoda, usluga i proizvodnih procesa

Otvoren je treći ciklus za prijave na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške uvođenju standarda i certifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji. U ovom javnom pozivu udruženja su prihvatljiv podnosilac prijave samo u slučaju ako se projektni prijedlog odnosi na uvođenje oznake geografskog porijekla i to: Zaštićena oznaka porijekla (ZOP), Zaštićena oznaka geografskog porijekla (ZOGP) i Garantovano tradicionalni specijalitet (GTS).

Ukupna raspoloživa sredstva za podršku uvođenja standarda/sistema kontrole kvalitete i certifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji (za sve cikluse/javne pozive) iznose do 1.000.000 KM.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 5.000 KM do 50.000 KM i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova.

Potencijalni korisnici su obavezni podnijeti kompletnu prijavu u sklopu jednog ciklusa (sa svom pratećom dokumentacijom) kako bi ista bila razmatrana od strane komisije za ocjenu prijava. Prijave koje su otvorene u prošlom ciklusu a nisu kompletirane odnosno podnesene, neće se ocjenjivati od strane komisije za ocjenjivanje, niti ih podnosilac prijave može nadopuniti i podnijeti u narednom ciklusu.

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati poslovne subjekte u poljoprivredno-prehrambenom sektoru da uvedu određene standarde u svoje poslovanje ili izvrše certifikaciju svojih proizvoda, usluga i proizvodnih procesa. Cilj ovog javnog poziva je jačanje poljoprivredno-prehrambene industrije, unapređenja kvalitete, higijene, sljedivosti i sigurnosti hrane, povećanja konkurentnosti i olakšavanja pristupa tržištima.

Na ovaj javni poziv moći će se prijaviti:mikro, mala i srednja preduzeća i koja se bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu, obrti/preduzetnici i zadruge koje bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu, udruženja koja okupljaju isključivo proizvođače/prerađivače poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu. (Udruženja su prihvatljiv podnosilac prijave samo u slučaju ako se projektni prijedlog odnosi na uvođenje oznake geografskog porijekla (ZOP, ZOGP,GTS).

Za podršku uvođenju standarda i certifikaciju u poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se isključivo odnose na uvođenje standarda i certifikaciju za procese i/ili proizvode koji su namijenjeni ljudskoj prehrani.

Prijave se mogu podnijeti putem online platforme javnipoziv.undp.ba od 7. decembra 2022. dok je krajnji rok 30. decembar 2022. godine.

Objavio: usn krajina