25/06/2024

OTVORENE PRIJETNJE KOALICIJSKIM PARTNERIMA: „Ukoliko bi mali počeli da ucjenjuju velike, veliki se mogu dogovoriti za 48 sati…“

Objavljeno: 01/02/2023. 08:06

OTVORENE PRIJETNJE KOALICIJSKIM PARTNERIMA: „Ukoliko bi mali počeli da ucjenjuju velike, veliki se mogu dogovoriti za 48 sati…“

Ipak, kada je u pitanju Osmorka, problemi sa državnog još uvijek se nisu prenijeli na kantonalni nivo.

Iako su prošla gotovo četiri mjeseca od Opštih izbora, još uvijek nije poznato ko će činiti vlast u Unsko-sanskom kantonu. Pregovori se intenzivno vode, a oni koji su prije izbora bili jedni protiv drugih, sada, pričaju o koaliranju, prenosi Slobodna Bosna.

Vlada Unsko-sanskog kantona najčešće je mijenjana u cijeloj državi. Čak 19 puta. Pregovori o novoj vode se iz dana u dan. Nakon raskola unutar „Osmorke“ nagađalo se kako SDP želi praviti vlast u kojoj neće mjesta biti za NES, stranku koja upravo u Krajini ostvaruje najbolje rezultate.

“Te ucjene i strašenje od strane bilo kojeg partnera, nema prostora za to. Ukoliko dođe do toga, mi ćemo imati jasan i konkretan odgovor”, Agan Bunić, predsjednik Kantonalnog odbora NES-a USK.

Ipak, kada je u pitanju Osmorka, problemi sa državnog još uvijek se nisu prenijeli na kantonalni nivo.

“Mi na kantonu nismo imali šta zamjeriti NES-u. Sve što se događalo na državnom i federalnom nivou. Mi imamo svoja mišljenja. Moj stav je da politika nije švedski stol, ovo ću uzeti, a ovo ne. Ako smo partneri, bit ćemo partneri i u dobru i u zlu. Moramo u konačnici gledati da građani budu na prvom mjestu”, kazao je Razim Halkić, predsjednik KO SDP-a USK.

Gospodin Halkić često govori jezikom ispraznih floskula, tipa, da su građani na prvom mjestu. Mada svi znaju da se taj i takav interes građana ogleda jedino u tome da se vlast formira zbog usvajanja budžeta, jer je upravo budžet najvažniji zakon kojeg usvaja Skupština, a realizira Vlada USK-a, a koji je od životnog značaja za velik broj budžetskih korisnika. Pa ako je stvarno interes građana na prvom mjestu, onda je nevjerovatna činjenica da je takav interes, očito, podređen uskostranačkim ili, još gore, pojedinačnim interesima, onih koji sjede u Skupštini.

Krajnje je neodgovorno, čak i sramno, govoriti o interesu građana u današnjoj teškoj situaciji, a pri tome iza paravana, daleko od očiju samih građana, voditi jalove pregovore, grčevito se držeći udruženog i unaprijed dogovorena plana za realizaciju takvih ličnih interesa. Do besvijesti istrajavati na lažnim ideološkim i bilo kakvim drugim razlikama, kada svi znaju da takve razlilke ne postoje i da je stvaran samo partikularni interes naših skupštinskih poslanika.

Ukoliko bi mali počeli da ucjenjuju velike, veliki se mogu dogovoriti za 48 sati, poruka je iz NES-a i SDA koji zajedno imaju po osam mandata – dovoljno za većinu. Do jučer jedni za druge raspoloženi nisu bili.

“Ono što me uči vrijeme, prošlost. Što znam o politici u kantonu, to je da je sve moguće. I ono što se čini nemogućim, posebno u ovim okolnostima, svakako se i ovdje može desiti”, poručio je Jasmin Musić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK.

Objavio: usn krajina