25/06/2024

PETO GODIŠNJE DOBA: Posljednje odbrojavanje

Objavljeno: 07/04/2023. 02:10

PETO GODIŠNJE DOBA: Posljednje odbrojavanje

Znate ono kad Amerikanci lansiraju raketu, svemirsku letjelicu, ili šta ja znam, kad odbrojavamo od deset do nula kad će Nova godina, pa aplaudiramo, kikoćemo se i sve k'o van sebe treperimo, biva nešto će se sad čudovito dogoditi. E tako Čović odbrojava dane do formiranja nove Vlade F BiH, te ostalo još ovoliko, sad onoliko, pa dok vi ovo budete pročitali, već ćemo znati jel’ odbrojavanje završeno, jel se aplaudiralo, jel formirana ‘ nako, ili je Šmidt na mišiće je imenovao. Ovi drugi opet vele kako od svega toga brajo nema ništa, mašu ispred mikrofona zakonima, propisima, samo gledam kad će ošajdariti koga u glavu sa zakonicima, eto toliko mahtijaju s njima. Da su se ovako junački zadali zadnjih trideset godina za narod, kao sada za vlast, ne znam gdje bi nam kraj bio, a gdje početak rahatluka.

S obzirom koliko je love u milijardama došlo da nam se pomogne da stanemo na noge. Bogme, neki su stali, prvo na svoje, pa podklocali i žene, pa ostatak familije, pa daljnju rodbinu, jer su bližnju na noge već postavili, a narod je već odavno u puzećem položaju, jer snage ni za četveronoške da sve ovo podnosi, nema. Koga ustvari briga za narod, narod je smetajući element, osim na dan izbora, kad treba staviti križić pored nečijeg imena, da čovjek stane na svoje noge. Nego, digoše oni sebi plaće za 500 kekica, kao neki se malkice ljutili, ali niko ih brajo, ne vrati. Oko toga su uvijek bili kao jedan, kad se raspravlja o njihovim parama. Čim se raspravlja o temama za rećemo narod, oni ili zaspu, ili igraju igrica na mobaču, ili sjede u kantini i ručaju za pet markica kvalitetan obrok. Sa desertom. Nas inflacija valja k'o bura, ali ni to nije problem onih koji odbrojavaju kad će na vlast. Nije njihov problem ni što rudari traže zarađene plaće. Nije njihov problem ni što bolestan čovjek liječeći jednu, dobije još nekoliko bolesti, koliko nam je zdravstveni sistem u vinklu.

Oni odbrojavaju do momenta kad će zasjesti u fotelje koje dobar život njima znače, pa malo MMF, pa malo “ti ga meni, ja ga tebi”, pa malo de mi vidi za rođaka, ja ću tebi onu kuću tamo, i tako dragi moji, uvijek ista priča. No, ima nešto gdje su fakat, ali fakat ažurni kad je narod u pitanju. Evo, probajte ne platiti neke račune. Ima da vam u roku odmah zaračunaju visinu, težinu, broj zuba u glavi, skupa zajedno s kamatama i da vas oderu dok sve i novčić ne platite, jer ste bili neposlušan građanin. Tako da, kad ih treba pohvaliti, ne treba izbjegavati.

Tu su dakle, za pohvaliti. Sistem je takav, oni ga stvorili, da samo zuje i kontrolišu jel plaćeno sve na vrijeme. Plaćaju li oni kome šta, e to sad ne znam, ako i plaćaju, vjerujem da ne osjete u budžetu. Svojem ili tuđem. Divno, a htjeli smo promjene ono kad smo zadnji put odbrojavali kad će proglasiti izborne pobjednike.

Objavio: usn krajina