POČELO JE: SDP pozvao SDA na formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu

Objavljeno: 31/01/2023. 12:09

POČELO JE: SDP pozvao SDA na formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu

Ogranak Socijaldemorkatske partije (SDP) u Tuzlanskom kantonu sinoć je formirao pregovarački tim za formiranje vlasti u toj regiji naše zemlje, a poziv za sastanak već je upućen Stranci demokratske akcije (SDA).

Članovi kolegija predsjedništva SDP-a BiH jučer su održali sastanak, u vezi sa formiranjem vlasti u FBiH i na nivou kantona.

Nakon sastanka, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je kazao da se među zaključcima našao i onaj po kojem se od jutros daje nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, posebno u Unsko-sanskom, Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu.

Da je koaliranje sa SDA moguće, jutros je potvrdio i delegat u Domu naroda FBiH Irfan Čengić, gostujući u programu BHRT-a.

A upravo u tom smjeru su već krenuli iz SDP-a u Tuzlanskom kantonu.

Naime, prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, nakon jučerašnjeg kolegija SDP-a BiH, odbor te stranke u Tuzlanskom kantonu formirao je pregovarački tim koji će otvoriti pregovore sa SDA vezano za formiranje vlasti, odnosno Kantonalne vlade.

Poziv SDA-u je već upućen, a prvi zajednički sastanak, kako nam je potvrđeno, mogao bi biti održan do kraja ove sedmice. S druge strane, u SDA-u svoj zvaničan stav još uvijek nisu zauzeli.

Vrijedi kazati da je skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu formirana prije nešto više od dva i po mjeseca, međutim, organiziranje te imenovanje novog saziva Kantonalne vlade nije završeno.

Tuzlanski kanton prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine dobio novi saziv Kantonalne skupštine, nakon čega je iskristalisana i većina u kojoj su se prvenstveno našli zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), uz dva zastupnika koji su se odmetnuli od Pokreta demokratske akcije (PDA).

Nakon toga, ti zastupnici su prešli u SDA, a većini se priklonio i jedan član Socijaldemokrata BiH (SBiH). Naknadno su se u novu većini udružila i dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH), a koji imaju potpisan sporazum sa DF-om.

Da nova većina broji 22 ruke, potvrđeno je i tokom posljednjih nekoliko sjednica Kantonalne skupštine na kojoj su usvojeni nacrt, a zatim i prijedlog kantonalnog budžeta. U skupštinskim klupama sve funkcionira kako treba, međutim, novi saziv Kantonalne vlade još uvijek nije uspostavljen.

Tokom ranijih sastanaka koalicionih partnera dogovorena je raspodjela resora, shodno čemu SDA-u pored osam ministarskih pozicija pripada i funkcija premijera. DF će imati tri ministarstva, dok će jedno pripasti SBiH.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002