17/06/2024

PODUZETNIČKO OBRAZOVANJE ILI NOVI PROJEKTI – STARA PRIČA: Novi pristupi podrške

Objavljeno: 31/10/2022. 01:13

PODUZETNIČKO OBRAZOVANJE ILI NOVI PROJEKTI – STARA PRIČA: Novi pristupi podrške

Vlada Kantona podržala je prijedlog Ministarstva privrede o dodjeli sredstava Obrtničkoj komori Unsko-sanskog kantona za finansiranje troškova projekta Poduzetničko obrazovanje – jačanje razvoja obrta i poduzetništva. Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona u projektnom prijedlogu “Poduzetničko obrazovanje – jačanje razvoja obrta i poduzetništva” navela je da ukupna finansijska vrijednost projekta iznosi 50.000 KM, a kako je istaknuto, predviđeno je da će kroz ovaj projekat Obrtnička komora USK, pored pokretanja poslovnog poduhvata, fokus svog djelovanja usmjeriti na nove pristupe podrške poduzetništvu kroz jačanje kompetencija kako bi se lakše nosili s promjenama i izazovima tržišta.

Gornji primjer jedan je u nizu kako počinju projekti koji se oslanjaju na kantonalni budžet. Međutim, kako završavaju, druga je priča. Ne nužno loše ili sumnjivo, ali o rezultatima ovakvih i sličnih projekata, koji se financiraju iz naše zajedničke kase, nemamo jasnih pokazatelja ni analiza utrošenih sredstava.

Od suštinskog je značaja da se projekti i programi koji se oslanjaju na budžet, a koji po svom financijskom značaju bitno utječu na trošenje sredstava, sagledaju iz ugla provjere, kontrole, ali i efekata ili rezulata.

Krajnje je vrijeme da se nakon završenih projekata utvrde pravi rezultati. Da se sagleda ekonomska isplativost i efekti, jer troše se sredstva poreskih obveznika. Do sada se nije izašlo ni s jednom pravom analizom koja bi donijela konačan sud o tome jesu li, ili nisu, tako uložena sredstva donijela i konkretne rezultate, a taj rezultat se može sagledati samo i isključivo kroz novu vrijednost koja ostaje u našem kantonu. Sve drugo je bacanje prašine u oči ili gubljenje našeg zajedničkog novca.

O. Delić

Objavio: usn krajina