17/06/2024

ODLUČNOST ALI I LICEMJERSTVO: Odlagalište na Trgovskoj gori otkriva bosanski paradoks

Objavljeno: 08/12/2022. 07:28

ODLUČNOST ALI I LICEMJERSTVO: Odlagalište na Trgovskoj gori otkriva bosanski paradoks

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac vjeruje da će Predsjedništvo održati dosadašnju politiku, iako sam Košarac sprovodi secesionističku politiku svoga vođe, pa tako imamo čisti bosanski paradoks; Rušim državu, dok od nje tražim nasušnu pomoć.

Jedan u nizu aktualnih problema Bosne i Hercegovine vezan je za bojazan od skladištenja radioaktivnog otpada u Hrvatskoj uz granicu s našom državom na lokalitetu Trgovske gore. Političari dviju zemalja dugo izbjegavaju bilo kakav ozbiljniji kontakt, pa je teško očekivati da će problem uskoro biti riješen.

NEMA STAJANJA

Miroslav Drljača, načelnik Opštine Novi Grad, izrazio je zadovoljstvo povodom jučerašnjeg sastanka koordinacionog tijela u ovoj lokalnoj zajednici koja je najpogođenija hrvatskim planom da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško.

Jučerašnji sastanak nazvao je nastavkom aktivnosti i tvrdi da nema stajanja u rješavanju ovog problema.

– Na sastanku su prisustvovali članovi i pravnog i ekspertskog tima. Na osnovu svih dokumenata koji su doneseni, krenulo se u pravcu rješavanja finansiranja, odnosno plana aktivnosti na završetku određenih terenskih ispitivanja. Naša strana ne zaostaje za Hrvatskom, kazao je on.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac naveo je kako je ovo veoma važno pitanje i to zbog zdravlja ljudi i očuvanja zdrave životne sredine.

– Nećemo odustati od naše namjere, a ona je potpuno jasna, da onemogućimo Hrvatsku da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokalitetu Čerkezovac, kazao je on.

Košarac je istakao da postoje politički okvir i novac za rješavanja ovog problema.

– Definisali smo pravnu strategiju djelovanja ukoliko do toga dođe. Na prijedlog Milorada Dodika, Predsjedništvo BiH je donijelo zaključak kojim se obavezuju sve institucije da daju doprinos da se Hrvatska onemogući u izgradnji takvog odlagališta, rekao je Košarac.

Sada, kako sam veli, vjeruje da će Predsjedništvo BiH održati tu politiku, iako sprovodi secesionističku politiku svog vođe, pa tako imamo čisti bosanski paradoks – Rušim državu, dok od nje tražim nasušnu pomoć.

Sastanku je prisusutvovao i član ekspertskog tima iz BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević.

– Plan je da što prije krenemo kako ne bismo zaostajali jer je Hrvatska već dosta uradila. Sredstva su obezbijeđena. Dogovoreni su sastanci na kojima će biti institucije zadužene za ispitivanje tla, određivanje nultog stanja radioaktivnosti, hidrogeološke radove, kazao je on.

Sastanku je prisustvovala i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

“AKTIVIZAM” NAČELNIKA I OKRETANJE PILE NAOPAKO
– Drago mi je što je gospodin Košarac preuzeo ovaj resor. Njegovim dolaskom data je druga dimenzija jer su se priključile i ostale opštine iz Federacije i Republike Srpske, kazala je Golić. Evo, i na ovom primjeru dotične Golić vidimo svu bijedu snsd-ovog neprincipijelnog djelovanja. Gospođa Golić zna da se ukupna priča “zavrtila” iz državnog parlamenta, kada su delegati iz Federacije, konkretno gospodin Jasmin Emrić, pokrenuli sav proces, dok uspavani političari iz RS-a nisu ni znali da će se graditi odlagalište. Također, imali smo jak, naravno koliko su okolnosti i okviri dozvoljavali, pritisak s kantonalnog nivoa ali i, mora se priznati, zajedničke proteste u Bosanskom Novom i Krupi na Uni, kada su kantonalni dužnosnici prisustvovali ovim skupovima i dali nedvosmislenu podršku zabrani izgradnje odlagališta. Sada, kako vidimo, vrhnje kupi zabludjeli Košarac, koji je u pauzama čiste zaboravnosti, jer je bio preokupiran ljubavnim jadima, uspjevao, prilično nesuvislo, ubaciti u “gusti” plan svog “djelovanja” i tamo neko odlagalište.

Nije pogođena samo opština Novi Grad, u pitanju je 13 opština koje su u slivu Une.

– Ja očekujem aktivizam načelnika u svim opštinama. Na ovom sastanku smo predložili da se i finansijski uključi svih 13 opština da pokažu da su voljne da se ovdje ne gradi odlagalište, rekla je ona.

Objavio: usn krajina