18/06/2024

Političari masno plaćeni čak i kada ne rade: Saznajemo ko je podnio zahtjev za naknadu nakon isteka mandata

Objavljeno: 19/12/2022. 11:46

Političari masno plaćeni čak i kada ne rade: Saznajemo ko je podnio zahtjev za naknadu nakon isteka mandata

FOTO: Asim Kamber je podnio zahtjev za bijeli hljeb

Ukoliko bude odobreno svih 17 zahtjeva, iz državne kase za godinu bit će im isplaćeno više od pola miliona maraka

Brojne su privilegije koje uživaju političari u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti, pa se vrlo često može čuti kako je to najunosniji biznis. Masno su plaćeni čak i kada ne rade, nakon isteka mandata.

Stručne službe

Zato im je posebno privlačan takozvani bijeli hljeb, gdje izabrani ili imenovani dužnosnici nakon što im istekne mandat, imaju mogućnost da primaju mjesečnu naknadu kakvu su imali i za vrijeme mandata. Tako su pojedini poslanici u federalnom Parlamentu, koji nisu izabrani u novi saziv, pohrlili da podnesu zahtjev za bijeli hljeb. Ovo pravo ostvaruju prema Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, a početna plata zastupnika je 2.700 KM. Shodno navedenom zakonskom rješenju, pravo na bijeli hljeb ostvaruju u trajanju od jedne godine.

Kako Oslobođenje saznaje, a prema evidenciji koju vode stručne službe, do sada je stiglo 17 zahtjeva za bijeli hljeb, što je dostavljeno privremenoj Administrativnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zahtjev da im se dodijeli bijeli hljeb podnijeli su sljedeći poslanici: Zeid Mujić, Elma Đogić, Šemsudin Kavazović, Marijan Klaić, Sanela Prašović Gadžo, Samila Zejćirović, Boro Krišto, Ismet Osmanović, Asim Kamber, Hasan Muratović, Amer Obradović, Adis Arapović, Zijat Mušić, Husein Topčagić, Nihad Čolpa i Eldin Vrače. Zastupnica Matea Cakalin je u parlamentarnim klupama sjedila svega dvije godine i nije propustila priliku da zatraži bijeli hljeb. Ona je, podsjetimo, u Predstavnički dom Parlamenta FBiH izabrana u decembru 2020. godine umjesto Borisa Marjanovića, koji je izabran za načelnika općine Vitez.

Ove sedmice trebala bi zasjedati Administrativna komisija i odlučivati po podnesenim zahtjevima. U slučaju da svi budu odobreni, a to znači da su poslanici dokumentacijom dokazali da se ne mogu vratiti na svoje staro radno mjesto ili ne ispunjavaju uvjete za penziju, imaju pravo na bijeli hljeb u narednu godinu.

Alma Omerović-Durgut, sekretar Administrativne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH, kaže za Oslobođenje da delegati u Domu naroda kojima je istekao mandat nisu podnijeli zahtjev za bijeli hljeb.

– Shodno članku 11 Zakona o plaćama, izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovorenog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarili dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci. Pravo iz stava 1 ovog članka imaju i savjetnici u trajanju od šest mjeseci ukoliko su dužnost savjetnika obavljali dulje od dvije godine, pojasnila je.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba bošnjačkog naroda u starom i još aktuelnom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH, jedan je od rijetkih političara koji se zalagao za ukidanje bijelog hljeba delegatima po isteku mandata. On je u februaru 2021. uputio izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, a koje se odnose na ukidanje naknada plaća nakon prestanka funkcije. No, ovo pitanje nikada nije došlo na dnevni red.

Profesionalni status

Nezajažljivost bivših parlamentaraca bilježi se i u Narodnoj skupštini RS-a. Čak 20 poslanika bivšeg saziva NSRS-a ostvarilo je pravo na naknadu za nerad u trajanju od šest mjeseci. Prosječna poslanička plata u NSRS-u iznosi oko 3.000 KM.

Među poslanicima koji će pola godine biti plaćeni za nerad je Nevenka Marilović. Ona je u oktobru ove godine položila zakletvu, nakon čega je odmah Administrativnoj komisiji NSRS-a podnijela zahtjev za zasnivanje profesionalnog statusa koji joj je omogućio da ostvari pravo na bijeli hljeb.

Šestomjesečnu naknadu za nerad dobit će i Senad Bratić, Miladin Stanić, Stevo Joksimović, Mladen Popović, Mara Granula, Pero Petrović, Mijo Perkunić, Goran Jerinić, Diko Cvijetinović, Nataša Stevanović, Milenko Vićanović, Milan Tubin, Željko Babić, Davor Šešić, Slavko Gligorić, Željka Stojičić, Duško Ivić, Mirko Sovilj i Slađana Nikolić.

OSLOBODJENJE

Objavio: usn krajina