POSLJEDICE NEVREMENA: Poplavljeno desetine objekata, vodostaj u opadanju

Objavljeno: 12/12/2022. 12:07

POSLJEDICE NEVREMENA: Poplavljeno desetine objekata, vodostaj u opadanju

Dvije firme prijavile štetu veću od 100 hiljada maraka

Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno je da su brojni stambeni i pomoćni objekti u skoro svim gradovima i općinama poplavljeni. Najteža situacija i dalje je u Bihaću i Sanskom Mostu, gdje su sve službe spašavanja već treći dan na terenu, javlja Dnevni avaz.

U Sanskom Mostu je odmah proglašeno stanje prirodne nesreće, dok je Krizni štab civilne zaštite Grada Bihaća u stalnom zasjedanju i analizi svih izvještaja sa terena.

Prebačena sredstva

Situacija je i dalje izuzetno ozbiljna u nekoliko bihaćkih naselja, a naročito u Kulen Vakufu i Pokoju. Sve jedinice spašavanja i mještani pokušavaju zaštiti posjede i ličnu imovinu, odnosno dopremiti hranu i pitku vodu do onih koji su zbog plavljenja ostali odsječeni.

– Financijska sredstva za sanaciju šteta u Sanskom Mostu već su prebačena, s obzirom da su odmah proglasili stanje prirodne nesreće. Slično danas očekujemo i za Bosansku Krupu, jer u tom gradu samo dvije firme imaju štetu koja je veća od 100 hiljada maraka, tako da su i ta sredstva spremna. Pretpostavljam da će i Služba civilne zaštite Grada Bihaća preispitati svoju jučerašnju odluku, jer ukoliko tri grada ili općine proglase stanje prirodne nesreće – stiču se zakonski uslovi da to učini Kanton – kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Najviši vodostaj ikad zabilježen

Ohrabrujuće je da je prestanak padavina omogućio pročišćavanje kanala za odvodnju oborinskih voda, ali i stagnaciju ili blago opadanje vodostaja svih rijeka. U centru Bihaća vodostaj Une jučer je dostigao 180 centimetara, što je najviši vodostaj ikada izmjeren na lokaciji ispod Gradskog mosta.

Današnji izvještaj pokazuje opadanje vodostaja, s obzirom da je na istoj mjernoj tački izmjereno 163 centimetra. Vodostaji ostalih rijeka također su u blagom opadanju ili stagnaciji.

Zbog izlijevanja vode iz riječnog korita privremeno je bio obustavljen saobraćaj na putnim pravcima Bosanska Otoka – Bužim, te Bihać – Srbljani. Obilne padavine uslovile su i aktivaciju brojnih klizišta, za sada pretežno na području Bužima i Bosanske Otoke.

Granični prijelaz Izačić također je zatvoren za saobraćaj teretnih vozila, ali zbog snježnih padavina u Republici Hrvatskoj.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002