18/06/2024

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA F BIH: Bradara, Lendo i Stojanović dobili podršku

Objavljeno: 16/02/2023. 12:31

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA F BIH: Bradara, Lendo i Stojanović dobili podršku

Izabrano rukovodstvo će se između sebe dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH, a ukoliko ne budu mogli da postignu konsenzus konačnu riječ će imati Predstavnički dom

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su Listu kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Na listi su: Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda hrvatskog i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) iz reda srpskog naroda.

Za ovu listu je glasalo 96 zastupnika, dok je jedan bio protiv.

Prema aktuelnim pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Nakon toga, zastupnici će glasati i o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine, za finansiranje Projekta “Otpornost i konkurentnost u poljoprivredi“.

U obrazloženju se navodi da se usvajanjem odluke stvara osnova za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, kojim će se propisati uslovi za davanje zajma Federaciji Bosne i Hercegovine.

Po završetku sjednice Predstavničkog doma, zasjedat će i Dom naroda Parlamenta FBiH koji će raspravljati o istim tačkama.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti ko će obavljati funkciju predsjednika, a ko potpredsjednika FBiH. Ukoliko to nije moguće, konačnu odluku će donijeti Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

U isto vrijeme vladajuća većina koju dogovorila je raspodjelu ministarskih funkcija.

Kako „Slobodna Bosna“ neslužbeno saznaje SDP BiH dobio je četiri ministarstva i premijera.

Pored premijerske pozicije, na koju bi trebao lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, SDP-u je pripalo Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema saznanjima „Slobodna Bosne“ na poziciju ministra FMUP-a izabran je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

Odmah nakon ovih saznanja „Slobodna Bosna“ kontaktirala je Mijatovića koji nije želio potvrditi ali ni demantirati informacije.

„To je svakako pitanje za predsjednika Nikšića, razgovarali smo o mom angažmanu u budućoj vladi FBiH, ali još bez konkretnih dogovora i resora“, kazao je Mijatović za „Slobodnu Bosnu“.

Objavio: usn krajina