23/05/2024

PROCURIO CIJELI SADRŽAJ PISMA NJEMAČKIH EKSPERATA: “Schmidt brani one koji rade na potkopavanju i uništavanju države!”

Objavljeno: 10/02/2023. 07:30

PROCURIO CIJELI SADRŽAJ PISMA NJEMAČKIH EKSPERATA: “Schmidt brani one koji rade na potkopavanju i uništavanju države!”

“Zamolili bismo vas da učinite sve što je potrebno kako bi Christian Schmidt bio razriješen dužnosti u Bosni i Hercegovini”, piše na kraju pisma.

Dr. Manfred Dauster – bivši predsjedavajući sudija Vrhovnog suda Bavarske, sudija Državnog suda Bosne i Hercegovine i šef Odjela za borbu protiv korupcije u Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu; Marion Kraske – političarka, bivša šefica ureda Fondacije Heinrich Böll u Sarajevu, odgovorna za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju; Alexander Rhotert – politikolog i bivši šef kabineta i specijalni savjetnik zamjenika visokog predstavnika (SDHR) u osoblju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR); Gudrun Steinacker – historičar i politikolog, bivši ambasador u Skoplju i Podgorici potpisnici su pisma koje je poslato njemačkim vlastima i u kojem se traži smjena visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Sarajevski portal Politicki.ba došao je u posjed tog dokumenta.

Potpisnici ističu da se sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini konstantno pogoršava, što ih je, kao grupu “dokazanih bosanskohercegovačkih eksperata” motiviralo da Vladi Njemačke skrenu pažnju “na eklatantno nedolično ponašanje visokog predstavnika Christiana Schmidta” i zbog čega su od Komiteta za vanjske poslove njemačkog parlamenta zatražili podršku u zahtjevu da se on smijeni.

“Na osnovu vašeg poznavanja situacije i vaše pozicije kao predsjedavajućeg Komiteta za vanjske poslove Bundestaga, pozivamo vas da radite na okončanju mandata gospodina Schmidta, jer smatramo da on nanosi trajnu štetu mirovnom procesu u Bosni i Hercegovini”, piše u pismu.

Potpisnici ističu da je politika koju aktuelni visoki predstavnik vodi protivna politici Njemačke.

Objavio: usn krajina