SCHMIDT PISAO DODIKU POVODOM NEUSTAVNOG 9. JANUARA: Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće

Objavljeno: 04/01/2023. 11:29

SCHMIDT PISAO DODIKU POVODOM NEUSTAVNOG 9. JANUARA: Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće

Svi javni organi i svi javni zvaničnici u BiH imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, navodi se u pismu

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) poslao je danas pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću, te predsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću povodom proslave neustavnog Dana RS.

– Pišem Vam povodom najavljenog obilježavanja Dana RS, 9. januara. Ustavni sud BiH je u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom RS neustavno. Ove odluke su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Svi javni organi i svi javni zvaničnici u BiH imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine – navodi se u pismu.

Ugrožava vladavinu prava
Šmit u pismu dalje navodi da je Ustavni sud BiH u svojoj odluci naveo da obilježavanje Dana RS 9. januara “ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti kao osnovne vrijednosti modernog demokratskog društva”.

– To ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenja te nije u skladu s evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije. Oba entiteta i Distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele – ističe se u pismu.

Šmit dalje navodi da Dejtonski mirovni okvir “zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje”.

Kamen temeljac održivog mira
U pismu se dalje navodi kako “bi odgovorni lideri iz svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju, kako bi u zakonskom okviru pronašli način da se obilježavanja organizuju bez diskriminacije i inkluzivnosti”.

– Poštovanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima su kamenac temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH – stoji na kraju pisma koje je upućeno i članovima Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću, prenosi Srpskainfo.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002